skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Den store barnedåpen

Når prinsesse Ingrid Alexandra bæres til dåpen lørdag får hun seks faddere, blant dem en konge og tre tronarvinger.

Publisert 12.04.2004 18:19. Oppdatert 12.04.2004 18:25.
Av Wibecke Lie (NTB)

Kronprinsesse Victoria (Foto: Scanpix / Lise Åserud)
Fadderne er kong Harald, kronprins Frederik av Danmark, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Felipe av Spania (prinsen av Asturias), prinsesse Märtha Louise og kronprinsessens mor Marit Tjessem.

Dåpsbarnets mormor er den eneste ikke-kongelige blant fadderne. Da dåpsbarnets far ble døpt var det ingen borgerlige personer på fadderlisten.

Spansk overraskelse

Den store overraskelsen blant prinsesse Ingrid Alexandras faddere er den spanske kronprinsen. Han var det få som hadde tippet på forhånd.
Danmarks prins Fredrik (Foto: Scanpix)

Kong Harald er fortsatt sykmeldt, men vil selvsagt likevel være til stede ved barnebarnets dåp. Hvem av de andre fadderne som vil være til stede ved dåpen blir først kjent når den offisielle gjestelisten offentliggjøres torsdag.

Prinsesse Ingrid Alexandra (Foto: Scanpix)
Det er foreløpig ikke kjent om dåpsdagen skal være offisiell flaggdag, men dåpen for en arving til tronen får et mer offisielt og nasjonalt preg enn andre kongelige barnedåper.

Blant annet vil de kongelige herrene stille i gallauniform med St. Olavs Orden. At det er en kommende tronfølger som døpes preger også fadder- og gjesteliste.

Dåp klokka 12

Barnedåpen finner sted i det for anledningen nyoppussede Slottskapellet klokka 12. Det er biskop Gunnar Stålsett som skal døpe den lille prinsessen og forrette under dåpsgudstjenesten.

Spanias kronprins Felipe kommer også. (Foto: Scanpix / AP)
I tillegg til fadderne er dåpsbarnets nærmeste familie og venner av konge- og kronprinspar selvskrevne til en plass i kirken, det samme er representanter for de tre statsmaktene, blant dem statsminister, stortingspresident og høyesterettsjustitiarius.

Også representanter for diplomatiet samt ordførerne i Oslo og Asker vil være til stede. Det samme vil representanter for Forsvaret, som den lille prinsessen i fremtiden kan bli leder av.

Det er plass til 300 personer i Slottskapellet, og kongefamilien har også satt av plasser til hoff og stab og de ansatte ved Slottet og Skaugum. Trolig er også de som assisterte under fødselen på Rikshospitalet 21. januar invitert til seremonien i Slottskapellet.

Dåpen blir overført direkte i NRK Fjernsynet.

Før dåpen blir det offisiell fotografering av dåpsbarnet med familie og faddere. Etter dåpen inviteres 225 av de 300 gjestene i kapellet til lunsj i den store spisesalen på Slottet.

Kongelige faddere

Da prinsessens far ble døpt, på dagen to måneder gammel, hadde han bare kongelige faddere. Blant dem var de tre nordiske statsoverhodene, kong Olav, kong Carl Gustaf og dronning Margrethe.

Men verken kong Carl Gustaf eller dronning Margrethe var til stede ved dåpen i Slottskapellet 20. september 1973. Det skyldtes at Sveriges kong Gustav Adolf døde like før, med påfølgende hoffsorg i de nordiske landene. Hoffsorgen i Norge ble imidlertid opphevet i forbindelse med prinsedåpen.

Arveprins Haakon Magnus' øvrige faddere var prinsesse Anne av Storbritannia, prinsesse Astrid og prins Carl Bernadotte – familiens kjære onkel «Mulle», som døde sist sommer.

I dronning Margrethes fravær var det kronprinsesse Sonja som bar sin sønn til dåpen.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no