skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Haakon varsler Kosmo

Etter at den nærmeste familie er orientert, er det stortingspresident Jørgen Kosmo som først vil bli varslet når kronprinsesse Mette-Marit nedkommer med en sønn eller datter.

Publisert 21.01.2004 07:04. Oppdatert 21.01.2004 09:59.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Kronprinsessen ankom Rikshospitalet ved 4-tiden onsdag morgen, i følge med sin mann, kronprinsregent Haakon.
Når fødselen er overstått, vil det være barnefaren selv, i egenskap av regent, som varsler om nyheten. Og en tronfølgers ankomst kunngjøres etter strenge konstitusjonelle prosedyrer.
Jørgen Kosmo

Etter at kong Harald, dronning Sonja og den øvrige kongelige familie og kronprinsessens familie er informert, ringer kronprinsregent Haakon til stortingspresident Jørgen Kosmo.

– Kronprinsregenten selv eller en i hans stab kommer til å varsle meg. Deretter varsler vi statsministeren, sier Kosmo til NTB.

Hastestatsråd

Statsminister Kjell Magne Bondevik informerer så den øvrige regjeringen. Så blir i rask rekkefølge høyesterettsjustitiarius Tore Schei, biskop i Oslo Gunnar Stålsett, Forsvaret og de europeiske kongehusene orientert om at Norge har fått en arveprins- eller prinsesse.

Etter det NTB erfarer vil den første kunngjøringen til offentligheten skje på Rikshospitalet, hvor et tallrikt pressekorps er til stede.

Ifølge informasjonssjef Øivind Østang ved Statsministerens kontor, vil det bli varslet ekstraordinært statsråd så snart tronarvingen er født.

– Når det blir, kommer an på når fødselen er over, men det er vanlig at det blir dagen etter fødselen, sier Østang til NTB.

Navn og salutt

Hvis kronprinsessen nedkommer onsdag, vil det trolig først bli holdt statsråd der kronprinsregenten selv er til stede, torsdag.

– Da kronprins Haakon ble født en fredag ble det holdt statsråd tre dager etter, på en mandag. Da kong Harald ble født 21. februar 1937 midt på dagen, ble det holdt statsråd neste morgen, opplyser Østang.

I første statsråd etter fødselen vil også navnet på den nye tronarvingen bli offentliggjort.

Dersom fødselen er overstått og offentliggjort før klokken 12 onsdag, vil det salutteres fra landets festninger klokken 12 onsdag. Dersom fødselen blir offentliggjort først etter klokken 12 onsdag, vil salutteringen først skje torsdag klokken 12.

(NTB)

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no