skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Kommer til å arve tronen

Godt over halvparten av de spurte tror at barnet til kronprinsparet en gang vil bli regjerende monark i Norge, viser en fersk meningsmåling. Men de unge er skeptiske.

Publisert 15.01.2004 17:12.
Av Eva Stabell

Skal riksregaliene fortsatt brukes? Salvingshornet, rikssverdet, rikseplet, septerne og de tre kronene: Nederst arvefyrstens, så dronningens og kongens. (Foto: NTB)
Ifølge en meningsmåling som Opinion har laget for NRK, tror 57 prosent av de spurte at den ventede tronarvingen vil bli konge eller dronning i Norge.

Bare 21 prosent svarer at de ikke tror tronarvingen faktisk kommer til å bestige tronen. Litt flere, 22 prosent, sier at de ikke har gjort seg opp noen mening om saken.

Folkets ønske

Opinion har også spurt folk hva de selv ønsker skal skje med det norske kongehuset. Ønsker de at den nye tronarvingen skal overta som regjerende monark når den tiden kommer?

Til det svarer nøyaktig halvparten av de spurte ja - de vil at tronarvingen en gang skal bli norsk dronning eller konge.

Hver femte som ble spurt, 20 prosent, ønsket ikke at tronarvingen overtar tronen. Og såpass mange som 30 prosent av de spurte hadde ingen mening om dette spørsmålet.

Også i framtiden vil vi møte opp for å hylle de kongelige, tror flertallet. (Foto: Erlend Aas, Scanpix)

Ung skepsis

Det er av sine egne en skal ha det: Det er de yngste som er mest skeptiske til monarkiets framtid.

Blant de spurte mellom 18 og 29 år, svarer hver fjerde at de ikke ønsker å se den nye arvingen på tronen en vakker dag. Ingen annen aldersgruppe er så skeptisk til monarkiet.

Som ventet er de spurte over 60 år klart mest positive til kongehusets framtid. 60 prosent i denne gruppen vil beholde Norge som kongedømme i minst to generasjoner framover.

(NRK)

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no