skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er spente foreldre. Her er paret fotografert under kronprinsens 30-årsdag på Mågerø i juli 2003. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er spente foreldre. Her er paret fotografert under kronprinsens 30-årsdag på Mågerø i juli 2003. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)

Alt klart til kongelig fødsel

Et legeteam står klart og to fødestuer er reservert til kronprinsesse Mette-Marits fødsel på Rikshospitalet. Men navnet på tronarvingen blir ikke kjent før regjeringen i statsråd er orientert.

Publisert 16.01.2004 11:15. Oppdatert 21.01.2004 05:39.
Av Geir Helljesen og Benny André Johansen.

Sjef ved Rikshospitalets kvinneklinikk, dr. med. Thomas Åbyholm, har alt klart for den kongelige fødsel. (Arkivfoto: Terje Bendiksby, Scanpix)
To leger har hovedansvaret på Rikshospitalet ved kronprinsessens fødsel. Det er Thomas Åbyholm, som er professor og klinikksjef ved kvinneklinikken, og professor i gynekologi, Babill Stray-Pedersen. Hun har fulgt kronprinsessen gjennom hele svangerskapet. De to har med seg et team med fødselslege, jordmor og anestesieksperter.

Det er ikke sagt noe om på hvilken måte kronprinsessen ønsker at fødselen skal foregå. Stadig flere kvinner ønsker å føde ved keisersnitt.

To fødestuer reservert

Fødselen finner sted på Rikshospitalets fødeavdeling. Rikshospitalet er et svært populært sted å føde, og mange blir avvist på grunn av kapasitetsproblemer. Märtha Louise fødte datteren Maud Angelica på Rikshospitalet 29. april 2003. Kronprins Haakon ble selv født på Rikshospitalet 20. juli 1973, mens søsteren Märtha Louise ble født samme sted 22. september 1971.

Avdelingen ligger i fjerde etasje i bygningen merket Barn/Kvinner. På fødeavdelingen er det tre fødestuer, og en av disse blir brukt for kronprinsessen. Alle de tre fødestuene har topp moderne utstyr,
Fødeavdelingen på Rikshospitalet har æren av å ta imot den nye tronarvingen. (Foto: Terje Bendiksby, Scanpix)
og to av fødestuene er reservert med tanke på kronprinsessen i tidsrommet da fødselen vil finne sted.

Salutt etter fødselen

I anledning fødselen skal det være salutt fra saluttpliktige militære stasjoner og orlogsfartøyer. Skjer fødselen i god tid før klokken 12, foregår salutten klokken 12. Skjer fødselen etter klokken 12, vil salutten foregå klokken 12 neste dag.

I Oslo skjer salutten fra Akershus festning. Det skal salutteres med 21 skudd.

Hva skal barnet hete?

Navnet på den nye tronarvingen vil ikke bli kjent for offentligheten før regjeringen i statsråd er blitt orientert. I og med at kong Harald fortsatt er sykmeldt, vil det derfor være kronprinsen som regent som forteller regjeringen hva den nyfødte skal hete.

Fødselen blir markert med salutt fra Akershus festning, som denne gangen i april i fjor, da Maud Angelica ble født. (Arkivfoto: Morten Holm, Scanpix)
Dersom det blir en gutt, er det naturlig å bruke navn med kongelig tradisjon. Haakon, Olav, Harald, Magnus, Eirik og Sigurd er de vanligste navnene med kongelig tradisjon, og i tillegg kommer Christian, Fredrik og Karl fra danske- og svenske-tiden.

Det er færre slike navn å velge mellom om det skulle bli ei jente. Norge har bare hatt én kvinnelig regent, Margrete i 1388-1412. Blant dronning-navn fins det en rekke forskjellige i tillegg til Sonja og Maud, blant andre Ragnhild, Astrid, Ingrid, Ingebjørg, Ingeborg, Sofie og Louise.

Det er også interessant om den nyfødte bare vil få navn fra farens slekt eller om barnet også vil få navn fra kronprinsessens familie, altså Tjessem-Høiby-grenen.

Da kronprins Haakon ble født, ble navnevalget gjort kjent av kong Olav i ekstraordinært statsråd tre dager etter fødselen. Også den gangen, i 1973, hadde vi en statsminister fra Kristelig Folkeparti, Lars Korvald. Da Maud Angelica ble født 29. april 2003, ble navnet raskt offentliggjort på Rikshospitalet av Slottets informasjonssjef Wenche Rasch.

Kronprinsfamilien fotografert under julefeiringen på Skaugum. Nå venter familiemedlem nummer fire. (Foto: Jon Eeg, Scanpix)

Blir tronarving uansett kjønn

Den kongelige arverekkefølge er bestemt i Grunnlovens paragraf 6. I 1990 ble Grunnloven endret slik at jenter og gutter er likeberettiget når det gjelder å arve tronen. Den nyfødte vil komme inn i arverekken etter kronprins Haakon, enten det blir ei jente eller en gutt.

I dag er det prinsesse Märtha Louise som står som nummer to etter kronprinsen i arverekken, og bak Märtha Louise står hennes unge datter Maud Angelica Behn.

Andre europeiske land var raskere enn Norge med å modernisere arvebestemmelsene.

Kronprinsen født på Rikshospitalet

Kronprins Haakon ble selv født på Rikshospitalet 20. juli 1973. Han ble døpt nøyaktig to måneder senere, i Slottskapellet, av biskop Kåre Støylen.

Kronprinsesse Mette-Marit ble født i Kristiansand 19. august 1973, og er dermed én måned yngre enn kronprinsen. Hennes første barn, Marius Borg Høiby, ble født 13. januar 1997 og har nå begynt på Jansløkka skole i Asker.

Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001. De var blitt forlovet 1. desember 2000.

Paret flyttet inn på et nyoppusset Skaugum like før jul. Skaugum var en gave fra Fritz Wedel Jarlsberg til kronprins Olav og kronprinsesse Märtha da de giftet seg i 1929. Der har også kong Harald og dronning Sonja i lang tid bodd.

Siste saker:
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no