skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

- Jeg har aldri vært på åstedet

Viggo Kristiansen nektet i retten i formiddag for at han noen gang har vært på stedet i Baneheia hvor de to jentene ble drept. Kristiansen sier at han ikke engang visste om demningen, der hans medtiltalte sier han skjulte jentenes badetøy.

Publisert 26.04.2001 09:56. Oppdatert 26.04.2001 10:01.
Av Reidar Mosland

Svært nervøs

En åpenbart anspent og urolig Viggo Kristiansen tok plass i vitneboksen sju minutter over ni i dag morges. Han sa seg villig til å forklare seg, men understreket overfor dommeren at det var vanskelig, fordi han var svært nervøs.

Innledningsvis fortalte Viggo Kristiansen at han har kjent Jan Helge Andersen omtrent hele livet, selv om det er halvannet års forskjell mellom dem.

Mens kameraten forklarer seg stirrer Jan Helge Andersen rett frem for seg. Han har så langt unngått å se på Viggo Kristiansen i annet enn kjappe sideblikk.

Kort tid i Heimevernet

Til aktor forklarte Viggo Kristiansen om utdannelse og om sin korte tid i Heimevernet, som endte med at han bare gikk hjem. - Jeg har i grunnen ikke savnet det i det hele tatt, svarte Kristiansen. Hans store interesser er lastebiler og sykling i heia. Tidligere har han turnet og spilt fotball.

Om bua

- Så har vi hørt om bua di, sier aktor.
- Ja, den er visst blitt ganske populær, svarte Kristiansen nervøst-kjekt.

Om Jan Helge

- Beskriv Jan Helge, ba aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl.
- En veldig god venn, som var god til å lytte. Og trengte du hjelp så kom han på flekken, svarte Kristiansen som beskrev seg selv som mer aktiv enn kameraten.

Kristiansen har selv blitt beskrevet som hyperaktiv og er behandlet for MBD.
- Jeg ble oppmerksom på dette litt sent. Det gikk ut over de hjemme. Ble jeg mobbet lot jeg det gå ut over ting hjemme, sa Kristiansen og la til at det spesielt gikk ut over faren. Han innrømmet at han selv var sta, men at dette også gjaldt Jan Helge Andersen.

Tåler ikke rot

- Hva kranglet dere om?
- Jeg er vokst opp i et hjem hvor alt skal være prikkfritt. Så hvis det ikke er i orden rundt meg kan jeg bli sinna, sa Kristiansen og henviste til rotet på kameratens rom. Men når det gjaldt bua de delte var det Kristiansen som satte grensene.

- De siste tre-fire årene har jeg kanskje lært å styre temperementet mitt litt bedre, fortalte Kristiansen på direkte spørsmål om hvordan sinnet hans var nå. Han benektet også å ha sloss på ordentlig med kameraten.

Nekter for å ha vært på åstedet

- Du vet hvor åstedet er, har du noen gang vært der? spurte aktor.
- Nei, faktisk ikke. Demningen som er beskrevet her har jeg ikke visst om. Det ligger en stor knatt overfor 3. stampe, der har jeg vært en gang på en skogbrann.

Om hva han gjorde på drapsdagen

Kristiansen sier at han på drapsdagen først gikk på jobb, og at han deretter gikk hjem og slang seg på sofaen, til faren kom hjem og han ble sendt ut.
16.15 eller 16.30 gikk han ned til bua si. Der var han frem til 18.00, men greide å låse nøklene inne i bua. Han gikk da hjem og ringte til Jan Helge, som hadde gått for å trene.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no