Hopp til innhold

India stanser hveteeksporten – får kritikk av G7-landene

India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen i sitt eget marked. Det er ikke populært hos G7- landene.

– Dersom alle innfører eksportrestriksjoner eller stenger markedene sine, gjør det bare krisen mye verre, sier Tysklands landbruksminister Cem Ozdemir på en pressekonferanse i Stuttgart.

India er verdens nest største eksportør av hvete.

Som følge av krigen mellom to av verdens største hveteprodusenter, Russland og Ukraina, har prisen på hvete steget markant på verdensmarkedet. Lavere hveteproduksjon og de høye prisene gjør at India nå er bekymret for sin egen matsikkerhet.

På et slikt kritisk tidspunkt oppfordrer G7-ministrene verdens land til å ikke innføre restriktive tiltak som kan legge ytterligere press på kornforsyningen.

– Vi er imot stans i eksporten og krever også at markedene holdes åpne. Vi oppfordrer India til å ta sitt ansvar som et G20-medlem, la Ozdemir til.

Landbruksministrene vil også at temaet skal tas opp på G7-toppmøtet i Tyskland i juni, der Indias statsminister Narendra Modi er invitert til å delta. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no