Ikke styrket norsk mål på COP26

Regjeringen vil foreløpig ikke melde inn klimamålet i regjeringsplattformen som et forsterket norsk mål under klimatoppmøtet i Glasgow (COP26). Det kom fram under et pressemøte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i formiddag.

I den såkalte Hurdalsplattformen varsler regjeringen at den vil kutte norske utslipp av klimagasser med 55 prosent i hele økonomien innen 2030, uten bruk av klimakvoter.

Dette er strammere enn målet Solberg-regjeringen tidligere har meldt inn til FN. Dette målet var 50–55 prosent kutt innen 2030, med åpning for å nå deler av målet gjennom EUs kvotesystem ETS.

– Vi har en internasjonal forpliktelse som står der, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Så har vi satt et politisk mål i Norge på toppen av det. Det er et norsk mål, sier han ifølge NTB.

Eide gjør det klart at Norge ikke kommer til å melde inn noe forsterket mål i forbindelse med klimatoppmøtet som går av stabelen i den skotske byen Glasgow fra 31. oktober til 12. november.

– Vi har ikke tenkt å gjøre det nå. Så får vi se på sikt, sier han.

Eide forklarer at målet på 50–55 prosent er tett knyttet til den norske avtalen med EU om felles oppfyllelse av klimamålene. Det er dette som den juridisk bindende internasjonale forpliktelsen Norge har påtatt seg, fastslår han.

– Så har vi lagt nasjonalt politisk mål på toppen av det, som er alvorlig ment, og som vi skal oppfylle, sier han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no