Hopp til innhold
Nettsikkerhet
Foto: Colourbox.com

ID-tyveri

Oppsummert

ID-tyveri er blant de lovbruddene nordmenn er mest redd for, viser politiets undersøkelser. 35 prosent oppgir at de er mest bekymret for svindel eller bedrageri på nett, og 29 prosent sier de frykter indentitetstyveri.

 • Skatteetaten: Flere eldre utsatt for ID-tyveri

  De siste to årene har 150.000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri. Antallet er stabilt fra tidligere år, men flere eldre er rammet, ifølge Skatteetaten.

  – Det er bekymringsfull at de eldre ser ut til å bli rammet i større grad enn tidligere, sier seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i NorSIS.

  Respons Analyse gjennomfører årlig en undersøkelse om ID-tyveri på vegne av Skatteetaten og NorSIS.

  Tidligere var den vanligste formen for ID-tyveri at noen kjøper en vare eller tjeneste på nett i offerets navn. Nå opplever flere at penger overføres ut fra kontoen deres uten samtykke. Ofte har offeret da fulgt falske lenker for innlogging og dermed blitt frastjålet informasjon som personnummer og bank-id.

  5 prosent av de over 60 år er rammet av ID-tyveri de to siste årene, og eldre er mer bekymret for å bli rammet av ID-tyveri enn de yngre, viser undersøkelsen.

 • ID-tyver tatt i 17 land, 119 arrestert

  Tirsdag slo politiet i 17 land til mot et omfattende nettverk av ID-tyver og det Europol kaller «en av de farligste markedsplassene for salg av stjålet kontoinformasjon i verden».

  Det europeiske politisamarbeidet Europol skriver i en pressemelding at det så langt er gjennomført 208 razziaer – og at 119 personer er arrestert. Operasjonen ble ledet av FBI i USA og av nederlandsk politi i Europa. Norsk politi var ikke involvert.

 • Svindlet apotek med forfalskede legepapir

  En 35 år gammel mann lurte 11 apotek på Østlandet trill rundt, ved å gi seg ut for å være fastlege.

  Mannen fra UIlensaker fikk utlevert narkotiske legemidler ved å bruke forfalskede identitetspapirer, skriver Romerikes Blad.

  Totalt har fire forskjellige leger fått identiteten sin misbrukt, ifølge tiltalen mot mannen.

  Han er også tiltalt for to butikktyverier og kjøring uten lovlig førerkort.

 • Mange opplever ID-tyverier

  150 000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to åra, viser en undersøkelse gjort av Norsk senter for informasjonssikring på Gjøvik.
  Det er omtrent samme antall som i fjor.
  ID-tyveri skjer oftest i forbindelse med netthandel, men ID-tyveri i sosiale medier er noe stadig flere opplever.
  Ifølge undersøkelsen rammer ID-tyveri menn og kvinner i alle aldre likt, sier seniorrådgiver i Norsis, Eivind Reiner Holm

 • Mann i 50-årene dømt for svindel

  En mann i 50-årene er dømt til seks års fengsel for 114 bedragerier, ID-tyveri og hvitvasking av 13 millioner kroner.

  Mannen nektet straffskyld under rettssaken som gikk i Oslo tingrett.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no