Finnmarksløpet 2017
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Hundekjøring

 • Vant Iditarod for femte gang

  Amerikanske Dallas Seavey vant årets utgave av hundekjøringsløpet Iditarod. 34-åringen tok dermed sin femte seier, etter å ha vært borte fra løpet siden 2017.

  Årets Iditarod, som startet 7. mars, var kortet ned til 1368 kilometer på grunn av koronapandemien. Vanligvis er løpet litt over 1600 kilometer langt.

  Joar Leifseth Ulsom bor i området og var eneste nordmann til start. Han er fremdeles ute i løypene. Thomas Wærner og Geir Idar Hjelvik stilte aldri til start grunnet restriksjoner knyttet til korona.

  Iditarod
  Foto: Marc Lester / AP
 • Wærner dropper Iditarod

  Hundekjøreren Thomas Wærner har bestemt seg for ikke å forsvare seieren i Iditarod 2020.

  Han vant løpet i mars, men nå er restriksjonene blitt så mange at han ikke får hundespannet til Alaska i 2021.

  – Det satt langt inne å ta avgjørelsen. Jeg klarer ikke å forberede meg som jeg skal, sier Wærner til NRK.

  Han innrømmer at det er bittert ikke å kunne forsvare seieren. Nå er målet hans å vinne både Femundsløpet og Finnmarksløpet denne sesongen.

  Wærner
  Foto: Kari Anne Saude / NRK
 • Hundekjører tilbake i Norge

  Iditarod-vinneren Thomas Wærner og hundene hans er tilbake i Norge etter å ha sittet koronafast i Alaska siden han vant det kjente hundekjøringsløpet 18. mars. Tirsdag ettermiddag landet han i Stavanger etter en nesten 20 timers flytur, melder NTB.

 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP
14 år gamle Ole Henrik Isaksen Eira vurderte å vente eitt år med å delta i Finnmarkløpets juniorklasse. I staden gjekk han like greitt heilt til topps.

Tidenes yngste deltakar til topps: – Dette hadde eg aldri sett for meg

Nett-tv sending fra Finnmarksløpet 2017. Produsert av NRK Finnmark

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no