Hopp til innhold
Meng Wanzhou
Foto: STRINGER / Reuters

Huawei

Oppsummert

En rekke land har stengt det kinesiske telegiganten Huawei ute fra bygging av 5G-nettet for mobil. Årsaken er at de ikke stoler på kinesiske garantier og mener at Huawei-utstyr innebærer en sikkerhetsrisiko.

  • Huawei frir til Mercedes og Audi

    Det kinesiske teknologiselskapet Huawei har spurt Mercedes Benz og Volkswagens Audi om å investere i selskapet, skriver Reuters.

    Utspillet går ut på om de er interessert i å kjøpe små eierandeler i et underselskap som leverer programvare og komponenter til såkalte «smartbiler».

    Initiativet fra Huawei er trolig motivert ut fra et ønske om å skaffe seg flere enn kinesiske samarbeidspartnere.

  • Huawei tapte ankesak om 5G-nettet i Sverige

    En svensk domstol har avvist anken fra Huawei etter at Sverige innførte forbud mot å bruke utstyr fra den kinesiske telegiganten i utrullingen av 5G-nettverket.

    I en uttalelse onsdag sier ankedomstolen i Stockholm at det er grunn til å tro at bruk av Huaweis produkter i nettverkets viktige funksjoner vil kunne skade Sveriges sikkerhet. (NTB)

  • Canada utestenger Huawei

    Den kinesiske teknologigiganten Huawei får ikke delta i utbyggingen av Canadas 5G-nettverk. Myndighetene frykter at KIna skal spionere på canadiere gjennom teknologien.

    Utestengingen bekreftes av en talsperson for Canadas minister for offentlig sikkerhet, Marco Mendicino. USA og flere andre land har også utestengt Huawei fra sine 5G-nett.

  • Huawei-topp tilbake i Kina

    Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou er tilbake i Kina, etter at ho blei sett fri frå husarrest i Canada fredag, melder statlege medium, ifølge AFP.

    USA skulda Meng for bedrageri og brot på amerikanske sanksjonar mot Iran. Ho har sete i husarrest i Canada på grunn av eit utleveringskrav frå amerikanske styresmakter.

    No er ho sett fri etter at det blei gjort ein avtale mellom USA, Canada og Kina.

  • Kanadiarar har kome heim

    Dei to kanadiske statsborgarane som blei sette fri i Kina er komne heim, melder AFP.

    Statsminister Justin Trudeau møtte Michael Kovrig og Michael Spavor då dei landa på flyplassen i Calgary.

    Frigjevinga var ein del av ein avtale mellom Canada, USA og Kina, der også Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou blei sett fri frå husarrest i Canada.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no