Hopp til innhold
Lærerutdanningen på Nesna
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Høyskolen i Nesna

Oppsummert

Ap og Sp lovet før valget i bevare høyskolen i Nesna. Nå frykter Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland at regjeringen vil gjøre Nesna til et «lærested» underlagt Nord universitet.

  • Svake søkertall til lærerutdanninga på Nesna

    Det er ikke nok kvalifiserte søkere til å fylle studieplassene på Nesna i Nordland, skriver kunnskapsavisen Khrono. Nesna ble redda som studiested i fjor, men nå viser det seg at flere av søkerne til lærerutdanninga ikke er kvalifisert.

    Til grunnskolelærerutdanninga for 1.–7. klasse er det bare 10 kvalifiserte søkere til 30 plasser, ifølge Khrono.

    Nesna studiested ble redda i fjor, men det er ikke nok kvalifiserte søkere til å fylle plassene.

    Sjøl om 118 søkere hadde en av de 100 plassene på lærerutdanningene ved Nesna som førstevalg, viser det seg at flere av søkerne ikke er kvalifisert.

    Dårligst ser det ut for grunnskolelærerutdanninga for 1.–7. klasse. Her var det 25 førstevalgssøkere til 30 plasser. Men bare 10 av søkerne er kvalifisert, skriver avisen.

    Til programmet for 5. – 10. trinn var det 43 søkere til 40 plasser, men bare 29 av søkerne er kvalifisert. 47 søkere ville ha en av de 30 plassene på barnehagelærer utdanningen, men bare 33 er kvalifisert.

    Det er sendt ut 82 tilbud om plass, 18 færre enn det er plasser. For 1.–7. trinn er det bare sendt ut 12 tilbud. Dermed tilsvarer dette bare 40 prosent av kapasiteten.

    Nesna er en del av Nord universitet. Der sier prorektor Levi Gårseth-Nesbakk at endringer i opptakskravene kan ha spilt en rolle for de nedslående søkertallene.

    – Det kan hende at ikke alle har fått med seg hva endringene har gått ut på og feilaktig trodd de var kvalifiserte søkere, skriver han i en e-post til Khrono.

    Prorektoren sier til Khrono at universitetet vil jobbe med å supplere opptaket og at det derfor kan komme flere søkere.

    Regjeringa gikk i vår ut og frista med billige hybler for å få studentene til å velge Nesna.

    Nesna kommune i Nordland
    Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland
  • Regjeringen overkjører universitetsstyrene

    Regjeringen har bestemt at Nord universitet skal tilby høyere utdnaning på Nesna, og ha en stedlig ledelse der. Det ble klart etter statsråd, fredag.

    Ifølge Dagbladet har regjeringen nå besluttet at universiteter og høyskoler ikke kan legge ned studietilbud i strid med politiske prioriteringer. Regjeringen mener den kan instruere styrene i viktige saker, og viser til Grunnloven.

    – På Nesna har det vært lærerutdanning i 100 år. Høyre skjøv styret i Nord universitet foran seg og lot dem legge ned utdanningstilbudet. Det vil ikke lenger være mulig med det grepet vi tar. Nedlegging av viktige utdanningstilbud er et politisk ansvar. Nesna-saken er symbol på et klart politisk oppgjør, vekk fra markedstenkningen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

    Lærerutdanningen på Nesna
    Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
  • Gir 60 millioner kroner til Nord universitet

    Regjeringen har bestemt at Nord universitet får 60 millioner kroner ekstra for å dekke merkostandene ved å reetablere og bygge opp lærer- og barnehagelærerutdanningene på Nesna.

    Nesna slår ring om studentene sine etter styremøtet i Nord universitet
    Foto: Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland
  • 60 millioner til satsingen på Nesna

    Regjeringen har bestemt at Nord universitet får 60 millioner kroner ekstra for å dekke merkostandene ved å reetablere og bygge opp lærer- og barnehagelærerutdanningene på Nesna.

    Det kommer frem i en pressemelding.

    Pengene skal brukes til blant annet å dekke husleie, annen infrastruktur og ekstrakostnader til personell.

    La nesna leve
    Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no