Hopp til innhold

Høyre krever svar om sykehusene: - Umulig å forholde seg til

Mandag varslet helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at sykehusene skulle få 2,5 milliarder kroner ekstra.

Men i Stortingets spørretime onsdag fikk regjeringen likevel kritikk av Høyre, som mener signalene fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å kompensere for prisveksten er «umulige å forholde seg til.»

– Etter stort politisk trykk virker det som regjeringen forstår at sykehusene ikke kan styres med så svakt budsjett som regjeringen har lagt opp til. Men det er fortsatt helt uavklart hvordan sykehusene skal bli kompensert for prisstigningen. Svaret vil ikke komme før revidert nasjonalbudsjett 11. mai, sa Høyres helsepolitiske talskvinne Tone W. Trøen.

– Det er vanskelig å forutsi kostnadssituasjonen og hvordan man skal håndtere konstadsveksten i 2022. Derfor er jeg glad for å gi en varig budsjettøkning på 2,5 milliarder, svarte Kjerkol.

Hun medga at det først er i revidert nasjonalbudsjett at detaljene knyttet til løftet fra regjeringen om å kompensere for prisveksten blir avklart.

Trygve Slagsvold Vedum, Finansminister

Vil bruke milliarder ekstra for å kompensere for prisstigningen

Statsbudsjettet ser ut til å ha bommet kraftig på prisveksten for 2023. Milliarder av kroner er spist opp av inflasjon. Nå lover Trygve Slagsvold Vedum å kompensere gapet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no