Hopp til innhold

Høyesterett: Bevis fra ulovlig ransaking kan brukes i retten

Høyesterett har behandlet to saker hvor hvordan retten skal vurdere ulovlig ransaking var sentralt.

I den ene ble en mann dømt i tingretten for besittelse av nesten en kilo cannabis. Mannen mente seg utsatt for ulovlig boligransaking, noe lagmannsretten sa seg enig i, og forkastet politiets bevis. Nå har Høyesterett slått fast at bevisene kan brukes i retten, selv om de ble funnet på ulovlig vis.

«I norsk rett er det en nokså vid adgang til å føre ulovlig ervervede bevis, også bevis som politiet har funnet ved ulovlig ransaking. Høyesterett har kommet til at bevisene ikke skulle ha vært avskåret», heter det i den ferske dommen fra Høyesterett.

Saken må dermed behandles i lagmannsretten på nytt, og dommen oppheves.

I den andre saken ble en mann dømt for besittelse av en kilo hasj i boligen sin. Husransakingen som ledet til funnet var ulovlig, noe som gjorde at både tingretten og lagmannsretten reduserte straffen til mannen.

Høyesterett bestrider ikke at det forelå en krenkelse av den Europeiske menneskerettskonvensjonen, men mener det er nok at retten har påpekt dette, og at mannen ikke trenger å få strafferabatt av den grunn. Høyesterett opprettholder likevel lagmannsrettens dom på fengsel i fem måneder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no