Demonstrasjoner og protester i Hongkong
Foto: Kin Cheung / AP/NTB Scanpix

Hongkong

Oppsummert

Kina tok i 2020 et hardere grep om den tidligere britiske kolonien. Patriotisme er påbudt i den lovgivende forsamlingen. En sikkerhetslov åpner for arrestasjon av alle som tar til orde for løsrivelse, eller som kritiserer kinesiske myndigheter.

 • Amnesty stenger kontoret i Hongkong

  Amnesty International opplyser at organisasjonen stenger sitt kontor i Hongkong fordi den nye sikkerhetsloven er en trussel mot kontorets ansatte.

  Ifølge Amnesty International er det blitt umulig for menneskerettsgrupper å jobbe fritt i Hongkong som følge av den nasjonale sikkerhetsloven, som kinesiske myndigheter fikk innført 30. juni 2020, skriver NTB.

 • Demokratigruppe oppløses

  Den pro-demokratiske gruppa som i tre tiår har organisert årlige minnemarkeringer for massakren på Den himmelske freds plass stemte lørdag for å oppløses, skriver AFP.

  Det skjer etter press fra kinesiske myndigheter. De siste to årene har markeringen ikke blitt tillatt.

  – Dette er en svært smertefull nedleggelse, sier Tsang Kin-shing, som er medlem av gruppa. Flere andre medlemmer er fengslet for å ha deltatt i Hongkongs demokratibevegelse.

 • Børsfall i Hongkong

  Hovudindeksen på børsen i Hongkong fall med 4 prosent etter opning måndag.

  Årsaka er frykt for at det kinesiske konsernet China Evergrande skal kollapse.

  Eigedomsselskapet har 300 milliardar dollar i gjeld, og er ramma av fallande eigedomsprisar etter å ha gjort store investeringar.

  Dersom selskapet går under, kan det ha store ringverknadar for kinesisk økonomi.

 • Oppløser demokratibevegelse

  Hongkongs demokratibevegelse, som arrangerte storstilte protester for to år siden, sier den oppløses som følge av Kinas innstramming overfor opposisjonen i byen.

  – Sivilsamfunnet står overfor en enorm utfordring, skrev Civil Human Rights Front i en uttalelse der oppløsningen ble gjort kjent.

  Masseprotestene i Hongkong brøt ut i 2019 etter at Beijing ønsket å innføre en ny sikkerhetslov som ville innebære at hongkongkinesere ble utlevert til det kinesiske fastlandet for å bli stilt for retten der.

  En rekke av demokratibevegelsens frontfigurer sitter nå fengslet i påvente av rettssaker, mens andre har flyktet til utlandet.(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no