– Holdningsproblemer i deler av Hæren

Det er holdningsproblemer i enkelte deler av den norske Hæren, sier en talsmann for forsvaret.

Oberstløytnant Terje Hanssen

Oberstløytnant og talsmann Terje Hanssen innrømmer at det er holdningsproblemer i deler av den norske Hæren.

Foto: Forsvaret

Norske soldater i Afghanistan snakker i intervjuer med tidsskriftet Alfa om at de ønsker hevn, og beskriver det å være i kamp som bedre enn sex, skriver VG.

– At disse uttalelsene kommer, er så fjernt fra de verdier Hæren står for, nemlig respekt ansvar og mot, at vi erkjenner at vi har et problem og at dette først og fremst er en lederutfordring, sier talsmann for Forsvaret, oberstløytnant Terje Hanssen til NRK.

Trenger rollemodeller

Han innrømmer at dette er et klart problem og sier Forsvaret er opptatt av å få fram at deres handlinger ikke er drevet av et ønske om hevn.

– Vi skal huske at norske soldater står i ekstreme situasjoner i Afghanistan og at det først og fremst er behov for at de skal kunne leve med sine handlinger også når de er ferdige med oppdraget i Afghanistan. Og det betyr at det er behov for gode rollemodeller og godt lederskap hele tiden, sier han.

Ikke en ny problemstilling

Hanssen sier dette er en gammel problemstilling.

– Vi ble kjent med dette allerede tidlig i april, og hadde det første alvorlige ledermøtet 20.mai og har jobbet kontinuerlig med holdninger i hæren.

Han sier også at det kommer til å få følger for de som er involvert.

– De kommer til å få høre at hærens verdier, og det kommer ikke som noen overraskelse, er respekt, ansvar og mot. Om du ikke følger disse verdiene også i praktisk handling, så må du vurdere hvorvidt du passer i hæren, sier han

– Ødeleggende troverdigheten

Forsvarssjef Harald Sunde mener norske soldater som omtaler oppdraget i Afghanistan med råskap og forakt for menneskeliv, er ødeleggende.

– Det er ødeleggende at det skapes tvil om soldatenes etikk og holdninger, særlig i forhold til den oppgaven de har med å støtte det afghanske folket og hjelpe dem til å skape sin egen sikkerhet, sa Harald Sunde på en dialogkonferanse om holdninger, etikk og ledelse i Oslo mandag formiddag.

– Slike holdninger som vi ser spor av, må ikke få grobunn blant soldatene. Det ødelegger troverdigheten hos det norske folk, fastslo han, ifølge NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no