Hopp til innhold
En syklist som holder hendene i været. Bildet er en del av en informasjonskampanje.
Foto: Helsedirektoratet

Hjerneslag

Oppsummert

Hvert år blir rundt 13.000 nordmenn rammet av hjerneslag. I cirka 85 prosent av tilfellene er hjerneslag forårsaket av en blodpropp, men det kan også være snakk om en hjerneblødning.

  • Undersøkelse: Kan være vanskelig å oppdage hjerneslag hos kvinner

    Det er vanskeligere å oppdage hjerneslag hos kvinner under 70 år enn å oppdage det hos menn. Det viser en studie som har blitt publisert på forskning.no.

    Grunnen er at kvinnene kan ha andre og vagere symptomer. Symptomene kan være hodepine, mentale endringer eller en følelse av kraftløshet. Disse endringene skjer akutt når det gjelder hjerneslag. Symptomene kjennes ikke alltid så godt av ambulansepersonell. Det kan få alvorlige konsekvenser.

    I overkant av 70 prosent av alle hjerneslag hadde ett eller flere kjente symptomer som talevansker, lammelse av ansikt eller arm, viste evaluering av kampanjen.

    Resten, tre av ti pasienter, hadde ikke disse symptomene.

  • Ber om bedre pleie etter hjerneslag

    Arbeiderpartiet mener regjeringen må sørge for at slagpasienter blir bedre fulgt opp. Under halvparten av dem som får slag, blir i dag kalt inn til kontroll innen tre måneder. Det til tross for at nasjonale retningslinjer anbefaler dette.

  • Bærbar skanner for slagpasienter

    En ny bærbar hjerneskanner skal gi slagpasienter raskere behandling og testes nå ut av Stavanger universitetssjukehus. Skanneren er tatt i bruk på enkelte sykehus, redningshelikoptre offshore og luftambulanser, skriver Stavanger Aftenblad.

I slutten av januar starter Sørlandet sykehus med avansert behandling av hjerneslag. 
Det har lenge vært et ønske om å få en slik behandling til Agder, men det har vært for få pasienter. Det er nå løst, ved hjelp av en spesialdesignet dukke

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no