En syklist som holder hendene i været. Bildet er en del av en informasjonskampanje.
Foto: Helsedirektoratet

Hjerneslag

Oppsummert

Hvert år blir rundt 13.000 nordmenn rammet av hjerneslag. I cirka 85 prosent av tilfellene er hjerneslag forårsaket av en blodpropp, men det kan også være snakk om en hjerneblødning.

 • Bærbar skanner for slagpasienter

  En ny bærbar hjerneskanner skal gi slagpasienter raskere behandling og testes nå ut av Stavanger universitetssjukehus. Skanneren er tatt i bruk på enkelte sykehus, redningshelikoptre offshore og luftambulanser, skriver Stavanger Aftenblad.

 • Bra erfaring med slagambulanse

  Hjerneslagpasienter får raskere behandling og dermed mindre skader ved å ta i bruk slagambulanser. Det viser foreløpige resulater fra et forskningsprosjekt i regi av Norsk Luftambulanse. I fem år har de hatt en slagambulanse på veien i Østfold.

  Norges første slagambulanse
  Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK
 • Flere ringer 113 ved hjerneslag

  Kunnskap om symptomer ved hjerneslag har økt, og flere ringer 113 ved mistanke om hjerneslag, ifølge Hjerneslagregisteret. Dataresultatene viser at «Prate, smile, løfte»-kampanjen som Helsedirektoratet gjennomførte senhøsten 2016 har hatt effekt.

I slutten av januar starter Sørlandet sykehus med avansert behandling av hjerneslag. 
Det har lenge vært et ønske om å få en slik behandling til Agder, men det har vært for få pasienter. Det er nå løst, ved hjelp av en spesialdesignet dukke

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no