Hopp til innhold
Hiv-virus
Foto: HO / Reuters

Hiv og aids

Oppsummert

Per 2022 er over 36 millioner mennesker døde som følge av aids. FN-organisasjonen UNAIDS anslår at i underkant av 37 millioner mennesker i dag er hiv-smittet. Av disse har 19,5 millioner tilgang på antiretrovirale medisiner.

  • Testing av hiv-vaksine i Afrika stanses

    Et forsøk med en hiv-vaksine i tre afrikanske land stanses før planen fordi foreløpige tall viser dårlig beskyttelse mot smitte, opplyser en leder for forsøket.

    Forsøket, som inngår i et større vaksineinitiativ, startet i desember 2020 og skulle avsluttes neste år. 1512 friske voksne deltok i forsøket i Uganda, Tanzania og Sør-Afrika.

    En av lederne for forsøket, Pontiano Kaleebu, sier til Reuters at det stanses etter en anbefaling fra en uavhengig data- og sikkerhetskomité. Komiteen, som har oppsyn med testingen sier at «selv om vi fortsetter, vil vi ikke klare å vise at vaksinen kan være effektiv», forteller Kaleebu.

    Selv om det allerede finnes medisiner som kan redusere risikoen for hiv og behandling som kan kontrollere viruset og hindre at en smittet utvikler aids, sier eksperter at en vaksine ville være et viktig verktøy for å få slutt på aids som en trussel mot folkehelsen.

    Avslutningen av forsøket er dermed et tilbakeslag i kampen mot sykdommen som hittil har krevd over 40 millioner liv verden over. Ytterligere 39 millioner lever med hiv, brorparten av dem i Afrika.

    (NTB)

    Not Real News
    Foto: Matt Rourke / AP
  • Afrikanske land vil utrydde aids blant barn innen 2030

    Tolv afrikanske land går sammen for å utrydde aids blant barn innen 2030. Det skal gjøres ved hjelp av utbredt hiv-testing, behandling og prevensjon.

    Ifølge UNAIDS dør det et barn av aids-relaterte årsaker hvert femte minutt.

    De tolv landene er Angola, Kamerun, Elfenbenskysten, Kongo, Kenya, Mosambik, Nigeria, Sør-Afrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

    Kun halvparten av verdens hivsmittede barn får bremsemedisiner som gjør at hivsmitten ikke utvikler seg til aids. Til sammenligning får tre av fire hivsmittede voksne slike medisiner.

    Den nye planen innebærer hiv-testing av små barn, økt behandling for hivsmittede gravide kvinner, forebygging av hivsmitte blant ammende kvinner og økt innsats for at kvinner skal ha tilgang til helsetjenester.

    (©NTB)

  • Ofre for hiv og aids ble minnet i Oslo

    Verdens aidsdag ble markert i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag. Der ble de mange hundre hiv- og aidsofrene i Norge minnet.

    – Vi vil minnes og samtidig markere at hiv og aids fremdeles er utfordrende for mange, både i Norge og i andre deler av verden, heter det i en pressemelding fra HivNorge om markeringen.

    Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kronprinsesse Mette-Marit var blant dem som var til stede i Trefoldighetskirken.

    Ved utgangen av 2020 anslo Verdens helseorganisasjon at 38 millioner mennesker levde med hiv i verden. I Norge lever i overkant av 4.000 mennesker med hiv, ifølge Folkehelseinstituttet.

    (NTB)

    Kronprinsessen markerer Verdens AIDS-dag
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Tallet på hiv-tilfeller i Norge doblet siden i fjor

    Over dobbelt så mange har fått påvist hivsmitte i Norge så langt i år, sammenlignet med hele fjoråret. Økningen skyldes mange hivpositive flyktninger fra Ukraina.

    Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). I hele fjor fikk 102 personer påvist hivsmitte her i landet. Så langt i år er det påvist 217 tilfeller.

    Seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI sier til NRK at økningen var ventet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no