Hopp til innhold
Hiv-virus
Foto: HO / Reuters

Hiv og aids

Oppsummert

Minst 35 millioner mennesker er døde som følge av aids. FN-organisasjonen UNAIDS anslår at i underkant av 37 millioner mennesker i dag er hiv-smittet. Av disse har 19,5 millioner tilgang på antiretrovirale medisiner.

 • Kvinne kurert for hiv med ny behandling

  En kvinne er kurert for hiv ved bruk av en ny behandlingsmetode. Hun er den tredje noensinne, skriver The New York Times.

  Avisa skriver at behandlingsmetoden, som involverer transplantasjon av blod fra navlestrengen, åpner opp for at mennesker fra flere etniske bakgrunner enn det som tidligere har vært mulig, kanskje kan kureres. (NTB)

 • Studie: mRNA-vaksine effektiv mot hiv

  Ein eksperimentell hiv-vaksine basert på mRNA, den same teknologien som blir brukt i to vellykka koronavaksinar, har vist lovande resultat, ifølgje ny studie. Eksperiment på mus og apar viser positive teikn, ifølgje studien som er publisert i tidsskriftet Nature Medicine torsdag.

  Studien, som er utført av forskarar ved USAs nasjonale institutt for allergiar og infeksjonssjukdommar (NIAID), Moderna og andre institusjonar, viste at vaksinen var trygg og gav den ønskte immunresponsen mot eit hiv-liknande virus.

  Apane som fekk ein første dose, følgt opp av fleire oppfriskingsdosar, hadde 79 prosent lågare risiko for infeksjon av hiv-viruset enn uvaksinerte dyr.

  (NTB)

 • Krev auka innsats mot hiv og aids

  Det er 40 år sidan ein oppdaga aidssjukdommen. No ber FN om fornya innsats for å overvinna hiv og aids globalt.

  Neste veke vil dei koma med ein ny appell om behov for donasjonar på eit aids-toppmøte i New York. FN meiner det hastar med å setja ny fart i innsatsen mot hiv og aids.

  Koronasituasjonen har gjort at sjukdommar som til dømes hiv og aids ikkje blir fanga opp fordi helsetenester har hendene fulle med koronasituasjonen.

Leif Ove Hansen fra HivNorge om redusert smittefare

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no