Hopp til innhold
Hiv-virus
Foto: HO / Reuters

Hiv og aids

Oppsummert

Per 2022 er over 36 millioner mennesker døde som følge av aids. FN-organisasjonen UNAIDS anslår at i underkant av 37 millioner mennesker i dag er hiv-smittet. Av disse har 19,5 millioner tilgang på antiretrovirale medisiner.

  • Afrikanske land vil utrydde aids blant barn innen 2030

    Tolv afrikanske land går sammen for å utrydde aids blant barn innen 2030. Det skal gjøres ved hjelp av utbredt hiv-testing, behandling og prevensjon.

    Ifølge UNAIDS dør det et barn av aids-relaterte årsaker hvert femte minutt.

    De tolv landene er Angola, Kamerun, Elfenbenskysten, Kongo, Kenya, Mosambik, Nigeria, Sør-Afrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

    Kun halvparten av verdens hivsmittede barn får bremsemedisiner som gjør at hivsmitten ikke utvikler seg til aids. Til sammenligning får tre av fire hivsmittede voksne slike medisiner.

    Den nye planen innebærer hiv-testing av små barn, økt behandling for hivsmittede gravide kvinner, forebygging av hivsmitte blant ammende kvinner og økt innsats for at kvinner skal ha tilgang til helsetjenester.

    (©NTB)

  • Ofre for hiv og aids ble minnet i Oslo

    Verdens aidsdag ble markert i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag. Der ble de mange hundre hiv- og aidsofrene i Norge minnet.

    – Vi vil minnes og samtidig markere at hiv og aids fremdeles er utfordrende for mange, både i Norge og i andre deler av verden, heter det i en pressemelding fra HivNorge om markeringen.

    Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kronprinsesse Mette-Marit var blant dem som var til stede i Trefoldighetskirken.

    Ved utgangen av 2020 anslo Verdens helseorganisasjon at 38 millioner mennesker levde med hiv i verden. I Norge lever i overkant av 4.000 mennesker med hiv, ifølge Folkehelseinstituttet.

    (NTB)

    Kronprinsessen markerer Verdens AIDS-dag
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Tallet på hiv-tilfeller i Norge doblet siden i fjor

    Over dobbelt så mange har fått påvist hivsmitte i Norge så langt i år, sammenlignet med hele fjoråret. Økningen skyldes mange hivpositive flyktninger fra Ukraina.

    Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). I hele fjor fikk 102 personer påvist hivsmitte her i landet. Så langt i år er det påvist 217 tilfeller.

    Seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI sier til NRK at økningen var ventet.

  • Globalt fond ber om 18 milliarder dollar

    Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria ber givere om minst 18 milliarder dollar, den høyeste summen noensinne.

    Beløpet tilsvarer 186 milliarder kroner og er utgangspunktet for giverkonferansen som onsdag skal holdes i New York med USAs president Joe Biden som vert.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no