Skogbrann og hetebølge i California, Sugar Fire
Foto: Noah Berger / AP / NTB

Hetebølge

Oppsummert

Ekstreme hetebølger har i sommer tatt fleire titals liv i Canada og USA. I British Colombia og California raser mange og store skogbranner i knusktørre landskap. Varmen gjør at mye av vannet som brukes til slukking, fordamper før det når bakken.

 • Skuldar mafiaen for skogbrannar

  Kriminelle blir skulda for å ha tent på fleire av dei voldsomme skogbrannane på Sicilia. Miljøvernminister Roberto Cingolanimeiner at over 70 prosent av brannane er påsette. Miljøvernarar krev at styresmaktene etterforskar.

  Mykje av skaden har skjedd i nasjonalparkar, som den UNESCO-beskytta bøkeskogen i Calabria-regionen. På Sicilia har framståande miljøvernarar, bønder og politikarar peika på den sicilianske mafiaen.

 • Stenger attraksjoner i Hellas

  Greske myndigheter stenger Akropolis og andre severdigheter for turister midt på dagen på grunn av den stekende heten.

  Akropolis holder i sommersesongen normalt åpent fra klokken 8 til 20. Nå holdes det stengt fra kl. 12 til kl. 17.

  Temperaturen i den greske hovedstaden kom tirsdag opp i 42 grader.

  Det ekstreme været med tørke og kraftige, tørre vinder, herjer fortsatt i regionen. De ukontrollerte brannene i Tyrkia, Hellas og til dels Italia skaper kaos i turistnæringen og utløser evakuering mange steder.

  Parthenon på Akropolis
  Foto: Marianne Løvland / NTB
 • Hetebølgen i Hellas ventet å vare

  Hetebølgen i Hellas er vente å vare hele uken ut, med temperaturer som kan komme opp i 44 grader mandag. En brann som søndag fikk tak på den populære ferieøya Rhodos, brenner stadig mandag, og der er ingen utsikter til at den skal komme under kontroll med det første på grunn av tørke og sterke vinder, sier brannvesenet.

 • – Sterk hete skyldes klimaendringer

  Rask global oppvarming har ført til at varmerekorder er blitt knust i Canada og Sibir, ifølge en ny studie. Funnene i studien, som er publisert i Nature Climate Change, tyder på at menneskeheten vil oppleve flere dødelige hetebølger de neste tiårene.

  – Fordi vi er i en periode der oppvarmingen går veldig raskt, må vi forberede oss på flere hetehendelser som vil slå tidligere rekorder med store marginer, sier hovedforfatter av studien, Erich Fischer ved ETH-universitetet i Zürich.

  Dagens oppvarmingstempo – rundt 0,2 grader per tiår – vil fortsette de neste 10 til 20 årene uavhengig av hva menneskeheten klarer å gjøre for å bremse den globale oppvarmingen, ifølge studien.

  Men tiltak for å kutte utslipp av klimagasser vil man få betalt for senere, mener forskerne.

 • Skogbrann-røyk har nådd New York

  New York og deler av det østlige USA var tirsdag dekket av grå tåke som følge av brannene som raser på vestkysten og i Canada.

  En ekspert sier at det ikke er uvanlig at røyk når helt fra vest til øst. Røyken henger denne gangen lavere enn den pleier.

  Western Wildfires
  Foto: Julie Jacobson / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no