Hopp til innhold
Hepatittviruset.
Illustrasjon: Colourbox

Hepatitt

Oppsummert

Fleire europeiske land og USA rapporterer om ei auke i talet på tilfeller av alvorleg, akutt leverbetennelse (hepatitt) blant barn under 10 år.

  • 650 tilfeller av akutt hepatitt hos barn påvist – årsaken er ukjent

    Verdens helseorganisasjon (WHO) har fått innrapportert 650 tilfeller av akutt hepatitt hos barn i 33 ulike land i tidsrommet 5. april-26. mai, heter det i en pressemelding. Årsaken til tilfellene er ukjent og etterforskes, ifølge WHO.

    Per 29. april var akutt hepatitt påvist hos 190 barn i verden. Altså har det bare i mai vært påvist over 400 tilfeller. Typen hepatitt som barna er smittet av framstår som mer alvorlig enn tidligere rapporter om akutt hepatitt, og en større andel får leversvikt som følge av sykdommen, ifølge WHO.

    Sykdommen kan gi gulsott, diare og magesmerter, og ble først registrert i Skottland 6. april. De fleste tilfellene er innmeldt fra land i Europa. Under fem tilfeller er meldt om i Norge, mens det er ni tilfeller i Sverige. Storbritannia og Nord-Irland står for 34 prosent av tilfellene.

  • Avviser at barnehepatitt kommer av vaksine

    Det amerikanske helsetilsynet CDC mistenker at det er et adenovirus som kan ha ført til en oppblomstring i akutt hepatitt blant barn, og ikke covid-vaksinen som flere vaksinemotstandere har hevdet. De aller fleste barna som er blitt syke, er under 5 år, og har derfor ikke fått koronavaksine, sier CDC.

    I Alabama i USA har ni barn med akutt hepatitt testet positivt for adenovirus 41. Tre av de ni barna fikk leversvikt og to måtte gjennomgå transplantasjon.

    Det norske Folkehelseinstituttet hadde 20. april registrert to tilfeller av akutt barnehepatitt i Norge. Alle norske barneavdelinger er bedt om å ha økt årvåkenhet etter at britene slo alarm om hepatittsmitte.

  • Barneavdelingar varsla om hepatitt-fare

    Fleire europeiske land og USA rapporterer om ei auke i talet på tilfeller av alvorleg, akutt leverbetennelse (hepatitt) blant barn under 10 år, skriver FHI på sine nettsider.

    Åraka er førebels ukjent. Folkehelseinstituttet har sendt varsel til alle barneavdelingar om å vera ekstra merksamme.

    Alvorleg leverbetennesle er sjeldan hos barn. Sjukdommen er kjenneteikna av gulfarging av hud og auge (gulsot). I Danmark har tre barn vore ramma sidan desember, opplyser Statens Serum Institut.

  • Høye dødstall for hepatittsmittede

    Virushepatitt står bak flere dødsfall og skader enn aids, tuberkulose og malaria, ifølge en ny rapport publisert i tidsskriftet The Lancet. Hepatitt er en betennelse i leveren. 1,45 millioner menesker døde av virushepatitt i 2013, ifølge undersøkelser.

  • Kake kan være kilde til hepatitt A

    Mattilsynet tror at en importert skogsbærkake kan være smittekilden for det siste utbruddet av smittsom leverbetennelse. I begynnelsen av april ble det meldt om en om en unormal økning av hepatitt A -tilfeller i Norge. Nå tror Mattilsynet at smittekilden er en fryst skogsbærkake som er importert fra Tyskland av norske Marexim.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no