Hopp til innhold
Rikshospitalet
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lederlønninger i det offentlige

Oppsummert

Lønnen til direktører i mange statlige selskaper har økt langt mer enn den generelle lønnsveksten. Det samme gjelder godtgjørelsen til styrene. Direktørene i sju statlige selskaper har hatt en lønnsvekst på mellom 20 og 40 prosent de siste årene.

  • Toppledere i Norge øker lønna mer enn de ansatte.

    Toppledere i Norge øker lønna mer enn de ansatte. Administrerende direktører hadde en lønnsøkning på 6,9 prosent i fjor, vanlige arbeidstakere 4,6 prosent.

    Det er 40.000 administrerende direktører i Norge, viser den nye lønnsstatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB). De hadde en lønnsøkning på 6,9 prosent fra november 2021 til november 2022.

    – Det er spesielt ledere i privat sektor som drar fra. Vi ser også at det er mer bruk av bonuser enn tidligere som ligger bak, sier seniorrådgiver Knut Snellingen Bye i SSB til NRK.

    For toppledere i det offentlige er økningen mindre, 4,4 prosent. Dette er toppstillinger som direktør og fylkesdirektør. I det private er det mange daglige ledere i landets bedrifter som er i statistikken.

    – Vi ser at forskjellene mellom administrerende direktører og vanlige lønnstakere har økt mer de to siste åra kontra årene før det, sier Snellingen Bye.

  • Riksrevisjonen: Toppsjefar i statlege selskap har høg lønnsvekst

    Toppleiarane i 20 av 40 statlege selskap har mellom 2018 og 2021 hatt ein høgare lønnsvekst enn arbeidstakarar elles, viser ein ny rapport frå Riksrevisjonen.

    – Vi merkar oss at mange daglege leiarar har ein klar lønnsvekst. Forventningane til moderasjon er tydelege, og styra og eigarane i statlege selskap må ta dette innover seg, seier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

    Rapporten viser også at 22 av 40 styreleiarar og 23 av 40 styrer i snitt hadde ein større auke i godtgjeringane enn den alminnelege lønnsveksten.

  • Dobbelt så mange millionlønninger i Oslo kommune

    I Oslo kommune er det 531 ledere som tjener over en million kroner i året. Det er over dobbelt så mange som for to og et halvt år siden.

    I januar 2020 var det 254 ledere i kommunen som hadde millionlønn, skriver Aftenposten og viser til et skriftlig svar fra finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) til bystyret. (NTB)

  • SV og Sp med felles lønnsfront

    SV og Senterpartiet i Agder håper å bruke et nytt stortingsflertall til å kutte i lederlønningene i statlige selskaper og innføre lønnstak.

    Stortingskandidater fra de to partiene i Agder reagere blant annet på direktørlønnen i Nye Veier, som har hovedkontor i Kristiansand.

    Direktøren i det statlige veiselskapet tjener 2,3 millioner i året. Tar man med andre ytelser, er lønna oppe i 2,6 millioner, skriver Fædrelandsvennen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no