NRK Meny
USA og EU flagg
Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Handelsavtale mellom EU og USA

Oppsummert

Torsdag 17. november skal president Barack Obama møte Tysklands forbundskansler Angela Merkel for å få igang forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og Tyskland. Påtroppende president Trump har erklært sin motstand mot frihandelsavtaler.

 • Trump vil ha toll på biler fra EU

  USAs president Donald Trump truer med å innføre 25 prosent toll på europeiske biler. Under pressekonferansen med Sveriges statsminister Stefan Löfven sa Trump at EU ikke har behandlet USA godt og at handelsavtalen mellom USA og EU er urettferdig.

 • Går inn for nye frihandelsavtaler

  EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mener EU bør innlede forhandlinger med Australia og New Zealand om nye handelsavtaler. Fra før forhandler EU med Japan, Mexico og andre søramerikanske land.

 • – Tviler på norsk handelsavtale

  En frihandelsavtalen mellom EU og USA vil omfatte en tredel av verdenshandelen og kan få konsekvenser for landene utenfor. Men en ekspert i det amerikanske landbruksdepartementet sier til Nationen at det blir vanskelig for Norge å få sin egen avtale, de vil få for mye konkurranse fra andre land som også ønsker avtaler.

 • – Konsekvenser for norsk industri

  Frihandelsavtalen EU og USA forhandler om, kan få alvorlige konsekvenser for norsk industri, fiskeeksport og matindustri. Det kommer fram i en ny rapport næringsminister Monica Mæland, sammen med europaminister Vidar Helgesen la fram fredag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no