Hopp til innhold
Haldenreaktoren
Foto: IFE

Haldenreaktoren

Oppsummert

Atomreaktoren i Halden skal stenges etter 60 års drift. Den er verdens eldste tungtvannsreaktor og har vært brukt til forskning av Institutt for Energiteknikk. Regjeringen anslår at opprydningen vil koste 15 milliarder over flere tiår.

  • Sjekker ved Haldenreaktoren etter ras

    Institutt for energiteknikk i Halden vil be om nye risikovurderinger etter raset ved Saugbrugs i går. Raset berørte ikke atomreaktoren, men den ligger i samme område.

    Sikkerhetssjef Grete Rindahl sier de vil be Norsk Geoteknisk Institutt om nye sikkerhetsvurderinger allerede denne uka.

    Haldenreaktoren
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Norge kvitter seg med atomavfall

    Tre tonn ubrukt uranbrensel sendes til England. Uranbrenselet sendes til England hvor det skal brukes til å lage nytt kjernekraftbrensel. Avtalen har en verdi på 24 millioner kroner. – Denne avtalen er et lite, men viktig steg for å få ryddet opp i avfallet som gjenstår etter norsk atomvirksomhet, sier næringsminister Iselin Nybø. Transporten skal skje over en periode på to år og er ventet godkjent i 2022, skriver NTB.

  • Forskningsjuks ved Haldenreaktoren

    Det er avdekket enda et tilfelle av juks i et forskningsprosjekt ved Haldenreaktoren. Det skriver Teknisk Ukeblad. Totalt har fem prosjekter ved Haldenreaktoren blitt jukset med i perioden 1995 til 2003. Uredelighetene har ikke ført til sikkerhetsmessige konsekvenser for reaktoren.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no