Hopp til innhold
Al-haram-moskeen i Mekka, Saudi-Arabia under Eid
Foto: - / AFP

Pilegrimsreisen Hajj

Oppsummert

Hajj er en pilegrimsreise til Mekka som troende muslimer er pålagt ågjøre minst én gang i løpet av livet såfremt det lar seg gjøre for økonomi og helse. I 2022 er hajj fra 7.-12. juli.

  • 48 grader i Mekka – 2000 pilegrimer fikk heteslag

    Over 2000 mennesker er rammet av heteslag i forbindelse med årets feiring av pilegrimshøytiden hajj i Saudi-Arabia, der temperaturen har vært oppe i 48 grader.

    Flere enn 1,8 millioner muslimer deltok i årets feiring, den første siden 2019 som ble gjennomført uten koronarestriksjoner. Hajj følger den muslimske månebaserte kalenderen og flytter seg derfor fra år til år. Årets utgave falt på den varmeste delen av sommeren.

    Bare torsdag ble det registrert 1700 heteslag, ifølge saudiarabiske myndigheter. De oppgir ikke hvor mange som har dødd av heteslag.

    Minst 230 personer, mange av dem pilegrimer fra Indonesia, har dødd av ulike årsaker under høytiden. Tallet er basert på rapportering fra flere enkeltland. (NTB)

    Pilegrimer ved Kaba i mekka
    Foto: SPA / AFP
  • Tillater 1 million pilegrimer til Mekka

    Saudi-Arabia tillater i år at 1 million pilegrimer kan få reise til Mekka under Haj-feiringen. Myndighetene krever at alle pilegrimer må være vaksinerte og at utenlandske turister i tillegg må avlegge negativ PCR-test. Bare pilegrimer under 65 år får delta.

    Haj foregår i 2022 i dagene fra 7. til 12. juli.

  • Saudi-Arabia åpner for pilegrimer

    Fra mandag kan pilegrimer atter en gang dra til Saudi-Arabia, så lenge der er vaksinert, opplyser landets myndigheter. Vaksinerte utlendinger kan fra mandag dra til Mekka på pilegrimsferd etter rundt 18 måneder med innreiseforbud som følge av koronapandemien, melder det statlige nyhetsbyrået Saudi Press Agency. Det dreier seg om en gradvis gjenåpning for utlendinger som ønsker å foreta pilegrimsferden umrah, som i motsetning til hajj kan gjennomføres når som helst på året.

Iram Ansari i Mekka. Helseminister har erklært unntakstilstand
Foto: @nadaafitria
Hundrevis trampet ihjel under markeringer i Mekka.
Hajj

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no