Hopp til innhold

Guantanamo-sjefen: – Tvangsforing er vanlig praksis

GUANTÁNAMO (NRK) Kontreadmiral Richard W. Butler, som nylig tiltrådte som sjef for hele Guantánamo-basen, har nå 106 sultestreikende fanger å ta hånd om. – Jeg kommer ikke til å gi ordre om å stanse tvangsforingen, sier han.

Kontreadmiral Richard W. Butler, tiltrådte som sjef for Guantanamo-basen i sommer. NRK fikk, som det tredje medie i verden, et intervju med Butler.

SE INTERVJUET: – Matingen er vanlig praksis på sykehus og ikke noe nytt. Retten har støttet oss, sier Guantánamo-sjefen, Richard W. Butler om tvangsforingen til NRK.

Anders Tvegård - Guantanamo

Den tidligere veteranen og marineoffiseren ble i april utnevnt av Pentagon som sjef for Guantánamo-basen på Cuba og tiltrådte i sommer etter John W. Smith Jr.

NRK er det tredje mediet i verden som har fått intervjue kontreadmiralen.

Butler har tatt på seg et stort ansvar – debatten om fangenes situasjon på den omstridte fangeleiren er sterk og president Barack Obama vil fortsatt få leiren stengt. Butler sier at det viktigste for ham nå er å utføre oppdraget.

– Uansett utfall om Guantánamos framtid eller tidsplan, er det utfordringer. Jeg må gå ut fra at vi må ha styrker her i uoverskuelig framtid, på ubestemt tid.

– Min førsteprioritet er fasilitetene. De har vært her lenger enn vi trodde så vi må vedlikeholde dem. Vi må ha rett personell her, og legge vekt på hvordan vi jobber, sier Richard W. Butler til NRK.

Vil ikke stanse tvangsforingen

Blant de 164 fangene i Guantánamo-leiren sultestreiker 106, hvorav 44 blir utsatt for tvangsfôring, ifølge Amnesty International. Det amerikanske militæret på sin side hevder at 48 av fangene sultestreiker og 35 tvangsfores.

Uenighet om tallene til tross, flere advokater har skrevet til myndighetene og advart om at fangenes helse nå er i akutt fare. Noen av dem har mistet opp til flere titalls kilo i vekt, over 20 har blitt bevisstløse på grunn av lavt, i noen tilfeller livstruende, blodsukkernivå.

Menneskerettighetsaktivister har kritisert tvangsforingen kraftig og roper etter behovet for en uavhengig medisinsk undersøkelse av fangene.

– Hvordan ser du på at Guantánamos praksis med tvangsforing prøves for føderal domstol?

– Jeg skal gjøre det jeg kan for at de anholdte ikke kan skade seg selv slik at det blir en livstruende situasjon. Vi føler vi er på en rettslig grunn med «enteral» ernæring (LES: tvangsforing). Matingen er vanlig praksis på sykehus og ikke noe nytt. Retten har støttet oss, sier Butler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Guantanamo

«Camp X-Ray» på Guantánamo. Bildet er fra januar 2002.

Foto: Stringer/Files / Reuters

– Det er nødvendig

– Forstår du at det snakkes negativt om sultestreiken og tvangsforingen?

– Jeg er klar over at det diskuteres. Det er det samme som debatten om hvilken vei vi går med basen. Profesjonelle utfører dette. Så lenge vi har sultestreikende er det nødvendig, sier Butler.

– Det er en pågående sultestreik her. Hva skjer framover?

– Under ramadan har leiren vært rolig, noe som er typisk. Like typisk som det er med mer aktivitet når ramadan er ferdig. Vi har en forutsigbar syklus. De internerte kommer til å vise mer motstand.

– Hva er det de sultestreikende krever?

– Godt spørsmål. Ser du på historikken har vi hatt sultestreiker fra dag en. I 2005 hadde vi mange. Siden den gang har tallene gått opp og ned. De siste månedene har det vært en topp. Det har vært forskjellige grunner. Noen helt konkrete årsaker, som f.eks. protester mot fengselsforholdene, til i dag en generell misnøye med å være anholdt.

Styrer uten Obamas støtte

Under valgkampen i 2008 lovte Barack Obama at han skulle stenge Guantánamo-leiren. Det løftet ble ikke holdt, men presidenten er fortsatt oppsatt på å få fangeleiren stengt. Han mener leiren, som har eksistert siden 2002, ikke er nødvendig for at USA skal forbli trygt.

– Hvordan er det å ha en president, din øverstkommanderende, som vil legge ned basen din?

– Det surrer i bakgrunnen og jeg følger med på diskusjonen om de anholdte. Men for å være ærlig; det er lett å fokusere på det daglige. Vi har så mye å gjøre med å opprettholde leirene og folkene her, sier Butler.

– Det er det samme som andre oppdrag jeg har hatt i min militærkarriere. Du ser på oppdraget, folkene du har som du skal arbeide med, finner ut ekspertfeltene og lar dem gjøre jobben sin. Det daglige oppdraget blir ikke berørt og vi prøver å ikke la det være en distraksjon, fortsetter han.

– Gjør det inntrykk på soldatene at presidenten vil stenge Guantánamo?

– Alle ser og hører mer eller mindre i mediene, men alle her er flinke til å tenke på hva de skal gjøre i dag for å få gjort jobben. Det er en lederutfordring å sørge for at hele kommandoen vet hva oppdraget og jobben går ut på, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

USA/ Hooded protesters dressed as Guantanamo Bay detainees demonstrate in front of the White House in Washington

Protestaksjon utenfor Det hvite hus i Washington i april i år. Aktivister krever at president Barack Obama gjør som han lovte i 2009 og stenger Guantánamo.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Vil ikke vise fram «fangeleir 7» til pressen

Butler sier at de største kritikerne er folk eller organisasjoner som ikke har vært på basen og sett på forholdene.

– Guantánamo er et kontroversielt og jeg forventer forskjellige oppfatninger. Flere av oppfatningene kan vi ikke endre uansett hvor mange journalister vi slipper inn. Vi prøver å vise hvordan Guantánamo er i dag.

– Noen saker er korrekte, andre er det ikke, for å være ærlig. Noen av de unøyaktig eller kontroversielle sakene kommer fra organisasjoner som ikke har vært her selv. Vi oppfordrer pressen til å komme hit, sier Butler.

– Du nevnte gjennomsiktighet og at du ville vise forholdene her til pressen. Er det ikke et problem at enkelte områder fortsatt er stengt for offentligheten, som f.eks. fangeleir 7, hvor de antatt farligste fangene sitter?

– Jo, men det vi vil vi vise er leirforholdene, og ved å besøke leir 5 og 6 så ser dere hvordan fangene har det.

– Men ryktene kan gå om hva som skjer andre steder – de som er lukket?

– Jeg forstår det, men det er utenfor kontroll. Vi prøver å vise så mye som vi kan. Vi ønsker ikke ha fangene som et utstillingsvindu eller noe å se på for nysgjerrige. Det er en balansegang, sier Richard W. Butler.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no