Hopp til innhold

Grindr saksøker norske myndigheter

Fredag stevnet sjekkeappen Grindr Regjeringsadvokaten for retten. Sjekkeappen mener Datatilsynet og klageorganet Personvernnemnda har feiltolket det felleseuropeiske personvernregelverket (GDPR).

I høst opprettholdt klageorganet en rekordbot på 65 millioner kroner fra tilsynet.

– Vårt søksmål handler ikke om den historiske praksisen, men hvilke følger det vil få for all behandling av data hos Grindr, sier personvernombud Kelly Peterson Miranda til NRK.

Tilsynets vedtak har sitt utspring i en rapport fra Forbrukerrådet som viste at sjekkeappen delte brukerens GPS-posisjon, annonsør-ID, og appens navn med markedsføringspartnere.

Grindr understreker overfor NRK at datadelingen henger sammen med en bransjestandard som ikke lenger er i bruk.

Sjekkeappen retter seg mot skeive, men er spesielt populær blant homofile menn i Norge.

– Vi ønsker oss en klarere veiledning eller en klar beslutning om at det å bruke Grindr i seg selv gjør all data vi samler inn og behandler til særlige kategorier av personopplysninger, sier Miranda.

I utgangspunktet er det forbudt å behandle slike personopplysninger etter personvernregelverket og det stilles ekstra strenge krav til hvordan de brukes.

Miranda frykter at de norske vedtakene vil gjøre det vanskelig å drive tjenester som Grindr i Europa. Ifølge Miranda er problemet at vedtakene ikke bare legger føringer for målrettet reklame, men også for andre aktiviteter som å bekjempe svindel og kontekstuell annonsering.

Grindr ønsker også å få redusert rekordboten eller få den fjernet helt.

– Vi ville elsket å få boten fjernet eller redusert som følge av en rettsprøving, sier Miranda.

– Datatilsynet mener at nemndas vedtak er riktig. Vi tar stevningen til etterretning og vil følge saken tett. Vi registrerer at personvernet nok en gang er under press og utfordres fra store, kommersielle aktører. Disse aktørene har betydelige ressurser og juridiske muskler som de bruker til å forsvare sin egen forretningsmodell – en modell som flere og flere myndigheter er svært kritiske til, skriver Datatilsynets direktør Line Coll i en uttalelse til NRK.

NRK har også kontaktet Personvernnemndas leder Mari Bø Haugstad for en kommentar mandag morgen, men har så langt ikke fått et svar.

Grindr
Foto: Martin Gundersen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no