Hopp til innhold

General kritiserer norsk evakuering

General Ghulam Daud Tarakhil var den første kommandanten for CRU, den afghanske antiterrorstyrken norske soldater trente og levde tett på fra 2014.

Tarakhil har sendt et brev til det norske Forsvarsdepartementet, der han hevder at folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge, skriver Aftenposten. Han hevder også at mange som burde vært evakuert hit, ble igjen i Kabul.

Tarakhil hevder at mange av de evakuerte var venner og kjente av en mann som spilte en sentral rolle i å utvikle listene over folk som skulle evakueres. Andre kilder sier også til Aftenposten at personer som har blitt svartelistet av CRU kom med på fly til Norge. Svartelisten omfatter blant annet personer afghanske myndigheter mente støttet Taliban.

Forsvaret avviser påstanden om at folk med tilknytning til Taliban har kommet til Norge.

– Vi hadde gode prosedyrer for å identifisere riktige folk på flyplassen i Kabul. Forsvaret samarbeidet med nøkkelpersoner i CRU med å identifisere personell som ble evakuert. Vi har ikke evakuert folk som ikke skulle blitt det, sier Brigader Eystein Kvarving, talsmann for forsvarssjef Eirik Kristoffersen, til Aftenposten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no