Hopp til innhold
Dome-rakett avfyrer et avskjæringsmissil mens raketter avfyres fra Gaza, i Sderot, Israel, 10. mai 2023.
Foto: Reuters

Gazastripen

Oppsummert

Den palestinske enklaven som er styrt av Hamas, har vært blokkert av Israel siden 2006.

  • Israel hevder å ha drept 20 militante på Shifa-sykehuset

    Den israelske hæren hevder å ha drept 20 militante palestinere da de stormet Shifa-sykehuset i Gaza by, blant dem en Hamas-topp.

    – 20 terrorister er til nå eliminert på Shifa-sykehuset, og flere titall mistenkte blir nå avhørt, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

    Ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet er Faik al-Mabhouh blant dem som ble drept i angrepet mot sykehuset, der rundt 80 palestinere skal ha blitt tatt til fange. Han omtales av Shin Bet som leder av Hamas-bevegelsens sikkerhetstjeneste, skriver NTB.

    Opplysningene er ikke bekreftet verken av Hamas eller fra annet hold, og det er heller ikke bekreftet hvilken posisjon Mabhouh eventuelt har hatt i Hamas.

    Det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza sier operasjonen er et «opplagt brudd på internasjonal humanitær lov», skriver BBC.

    Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), sa tidligere i dag i en uttalelse at de var «fryktelig bekymret» etter stormingen av sykehuset.

  • Vestland Ap gjorde vedtak mot Israel

    Årsmøtet i Vestland Arbeiderparti vedtok i dag å fordømma Israel sin invasjon, okkupasjon og blokade av Gazastripa. I tillegg vil fylkespartiet:

    - lovfesta eit forbod mot handel med varer og tenester produsert på ulovleg okkupert jord, og frå selskap som medverkar til brot på folkeretten og menneskerettar der.

    - at oljefondet sel seg ut av alle slike selskap, og ut av alle israelske selskap.

    - at Noreg bør gå i spissen for internasjonale sanksjonar mot Israel så lenge den folkerettsstridige krigføringa held fram.

  • Netanyahu: – Rafah-invasjon vil skje

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier søndag at internasjonalt press ikke vil stoppe Israel fra å nå «krigsmålene» sine mot Hamas.

    Han legger til at en inavsjon av Rafah vil skje.

    – Vi kommer til å operere i Rafah. Det kommer til å ta noen uken, og det vil skje, sier Netanyahu, som siteres av Reuters.

    Israels statsminster Benjamin Netanyahu
    Foto: Reuters
  • Over 31.600 drept i Gaza

    Minst 31.645 palestinere er drept og 73.676 såret siden Israels militæroffensiv 7. oktober. Det melder Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza lørdag, ifølge Reuters.

    Det siste tallet inkluderer minst 92 dødsfall i løpet av de foregående 24 timene.

  • Mossad-sjefen ventet å gjenoppta Gaza-forhandlingene om våpenhvile søndag

    Lederen for Israels etterretningsbyrå Mossad, David Barnea, ventes å gjenoppta samtaler om Gaza-våpenhvilen med Qatars statsminister og egyptiske tjenestemenn i Doha søndag, sa en kilde til Reuters lørdag.

    Kilden sa at diskusjonene ville dekke de «resterende hull» mellom Israel og Hamas i våpenhvileforhandlingene. Inkludert antall palestinske fanger som potensielt kunne løslates i bytte for de gjenværende israelske gislene, samt humanitær hjelp til Gaza.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no