Hopp til innhold
Hus i ruiner i Gaza etter bombing fra Israel
Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Gazastripen

Oppsummert

Den palestinske enklaven som er styrt av Hamas, har vært blokkert av Israel siden 2006.

 • Fant 4500 år gammel statue

  En steinstatuett som viser ansiktet til en gudinne er blitt funnet på den sørlige Gazastripen, melder NTB. Statuen er mer enn 4500 år gammel, og ble funnet av en bonde som jobbet på åkeren sin i Khan Younis, ifølge turistdepartementet til Hamas, som styrer Gaza.

  Statuen fra år 2500 før Kristus, er skåret ut av kalkstein og er 22 centimeter lang.

 • Raketter avfyrt fra Gazastripen mot Israel

  Militante palestinere har avfyrt to raketter fra Gazastripen mot Israel, opplyser det israelske forsvaret (IDF). Rakettene gjorde ingen skade.

  – En rakett slo ned på et åpent jorde nær grensegjerdet mot det nordlige Gaza. En annen rakett falt ned inne på Gazastripen, skriver IDF på Twitter fredag.

  Tidligere på fredagen var det kraftige sammenstøt mellom palestinere og israelsk opprørspoliti ved al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i Jerusalem. 27 palestinere ble skadd i uroen.

  (NTB)

 • Rakettangrep fra Gazastripen utløste luftangrep fra Israel

  Israel gjennomførte sent lørdag kveld luftangrep mot mål sør på Gazastripen, som svar på et rakettangrep fra Gazastripen tidligere lørdag.

  I en kort uttalelse til pressen opplyste det israelske forsvaret (IDF) sent lørdag kveld at det utførte luftangrep på Gazastripen. Det forelå ingen meldinger om drepte eller sårede.

  – Israelske kampfly slo til mot et sted tilhørende Qassam-brigadene, vest for Khan Yunis sør på Gazastripen, sier palestinske kilder til det franske nyhetsbyrået AFP.

  Qassam-brigadene er Hamas' militære gren, som går under det fulle navnet Izzedine al-Qassam-brigadene.

  AFPs kilder opplyste også om artilleriild mot en Hamas-observasjonsbase nord på Gazastripen, melder NTB/AFP.

 • Israelsk angrep mot Gazastripen etter skuddveksling

  Israel gjennomførte et angrep mot Gazastripen onsdag etter at en sivil israeler ble såret av skudd avfyrt fra det palestinske området.

  To palestinske bønder ble såret i angrepet, som var rettet mot fire områder angivelig kontrollert av Hamas, sier kilder til AFP.

  Ifølge en uttalelse fra det israelske militæret ble granater avfyrt mot flere av Hamas' militærposter nord på Gazastripen etter at en sivil israeler ble såret i en skuddveksling på grensen. (NTB)

 • Åpner for støtte til Gaza

  Israel kan bidra til økonomisk utvikling og ny infrastruktur på Gazastripen, ifølge en plan lansert av utenriksminister Yair Lapid.

  Forutsetningen er at Hamas, som har makten i det palestinske området, forplikter seg til en langsiktig fredsløsning.

  – Strømsystemet vil bli reparert, gass koblet til, et anlegg for avsalting av vann vil bli bygget, sa Lapid i en tale på et israelsk universitet søndag.

  Lapid sier han har støtte fra statsminister Naftali Bennett. Den ambisiøse Gaza-planen er blitt presentert både for USA, EU, Russland og arabiske land.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no