Hopp til innhold
Gaupe felt i Surnadal
Foto: Gøran Rønning

Gaupe

Oppsummert

Miljødepartementet har bestemt at 55 gauper kan felles under årets gaupejakt som startet 1. februar. Det er registert 58 gaupefamilier i Norge, mens Stortingets bestandsmål er på 65 årlige familiegrupper, ifølge Rovdata.

  • Gaupebestanden øker i Troms og Finnmark

    Det er i vinter påvist 71,5 familiegrupper av gaupe i Norge.

    Det er en oppgang på 13 familiegrupper fra i fjor, og gaupebestanden ligger nå over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt.

    Ei familiegruppe av gaupe består av ei hunngaupe i følge med en eller flere unger.

    Det melder Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding.

    Det er fra i fjor registrert en økning i seks av sju regioner.

    Dette er i regionene 2 (Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold), 3 (Oppland), 4 (Oslo, Akershus og Østfold), 5 (Hedmark), 7 (Nordland) og 8 (Troms og Finnmark).

    Familiegruppe av gaupe fotografert i Tingvoll kommune i januar 2023.
    Foto: www.viltkamera.nina.no
  • Gaupebestanden under bestandsmålet

    Rovdata har sendt sitt årlige brev til Miljødirektoratet som oppsummerer bestandsstatus for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.

    Det melder Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding.

    I den årlige landsomfattende innsamlingen av DNA-prøver fra brunbjørn ble det dokumentert 175 brunbjørner innenfor Norges landegrenser i 2022, hvorav 96 hannbjørner og 79 hunnbjørner.

    Dette er det høyeste antallet individer og hunnbjørner påvist siden DNA-overvåkingen på bjørn ble landsdekkende i 2009.

    Som tidligere år ble det påvist flest bjørner i fylkene Innlandet, Trøndelag og Troms og Finnmark, opp mot de større bjørnebestandene i nabolandene til Norge.

    Statens naturoppsyn (SNO) gjennomfører årlig en omfattende registrering av jervekull over hele landet, i kjente og nye jervehi.

    – I 2022 ble det registrert 45 kull, som var en nedgang på 15 kull sammenlignet med året før. Bestanden er likevel over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige jervekull som Stortinget har bestemt, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

    Fem av de dokumenterte kullene ble fjernet ved såkalte hiuttak, der tispe og/eller valper er avlivet av forvaltningen.

    For jerven var det i fjor en markant nedgang i antall påviste jervekull i landet, sammenlignet med året før.

    Årets registreringer av jervekull er allerede godt i gang og du kan følge arbeidet i jervetelleren.

    Siden den årlige statusrapporten for gaupe i Norge kommer 1. juni hvert år, rapporterer Rovdata i brevet til Miljødirektoratet status fra forrige vinter, vinteren 2021/2022

    Det ble vinteren 2021/2022 påvist 58,5 familiegrupper i Norge før kvotejakta startet, og det var en nedgang på 8,5 familiegrupper fra året før.

    – Etter et par år over det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige familiegrupper av gaupe, var bestanden i fjor igjen under målet, sier Kindberg i pressemeldingen fra NINA:

    Gaupeunger
    Foto: Viltkamera.nina.no
  • Felte 37 gauper under kvotejakta

    Det ble åpnet for jakt på gaupe i tre rovviltregioner i Norge i perioden 1. februar til 31. mars 2023. I alt kunne 51 gauper felles, maksimalt 15 av disse voksne hunndyr.

    Miljødirektoratet melder at 37 gauper ble felt i kvotejakten.

    Gaupa lever i skogsområder og finnes i hele Norge. Stortinget har fastsatt et bestandsmål på 65 årlige ungekull, i forvaltningen kalt ynglinger, fordelt på 7 av 8 rovviltregioner.

  • Sverige starter største gaupejakt på over 10 år

    I Sverige starter onsdag den største gaupejakten siden 2010. Frem til 15. april skal det etter planen skytes 201 gauper, skriver Naturvårdsverket.

    Verdens Naturfond WWF skriver at årets jakt blir den største siden 2010. I Sør- og Midt-Sverige skal det etter planen skytes 164 gauper. Det er nesten en dobling fra fjorårets 88 gauper.

    Totalt består den svenske gaupestammen av 1440 dyr.

    Gaupe på Langedrag.
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Kvotejakt på gaupe er stanset

    Hunndyrkvoten i jaktområde 2 er fylt og gaupejakta er dermed stanset i region 2 t, melder TA. Denne regionen består av Telemark og gamle Aust-Agder, Vestfold og Buskerud fylker. Lørdag ettermiddag ble en voksen hunngaupe er felt i Tokke og en gaupe med ubekreftet kjønn ble felt i Kviteseid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no