Hopp til innhold
Gaupe felt i Surnadal
Foto: Gøran Rønning

Gaupe

Oppsummert

Miljødepartementet har bestemt at 55 gauper kan felles under årets gaupejakt som startet 1. februar. Det er registert 58 gaupefamilier i Norge, mens Stortingets bestandsmål er på 65 årlige familiegrupper, ifølge Rovdata.

 • Felte 37 gauper under kvotejakta

  Det ble åpnet for jakt på gaupe i tre rovviltregioner i Norge i perioden 1. februar til 31. mars 2023. I alt kunne 51 gauper felles, maksimalt 15 av disse voksne hunndyr.

  Miljødirektoratet melder at 37 gauper ble felt i kvotejakten.

  Gaupa lever i skogsområder og finnes i hele Norge. Stortinget har fastsatt et bestandsmål på 65 årlige ungekull, i forvaltningen kalt ynglinger, fordelt på 7 av 8 rovviltregioner.

 • Sverige starter største gaupejakt på over 10 år

  I Sverige starter onsdag den største gaupejakten siden 2010. Frem til 15. april skal det etter planen skytes 201 gauper, skriver Naturvårdsverket.

  Verdens Naturfond WWF skriver at årets jakt blir den største siden 2010. I Sør- og Midt-Sverige skal det etter planen skytes 164 gauper. Det er nesten en dobling fra fjorårets 88 gauper.

  Totalt består den svenske gaupestammen av 1440 dyr.

  Gaupe på Langedrag.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Kvotejakt på gaupe er stanset

  Hunndyrkvoten i jaktområde 2 er fylt og gaupejakta er dermed stanset i region 2 t, melder TA. Denne regionen består av Telemark og gamle Aust-Agder, Vestfold og Buskerud fylker. Lørdag ettermiddag ble en voksen hunngaupe er felt i Tokke og en gaupe med ubekreftet kjønn ble felt i Kviteseid.

 • Naturvernforbundet mener fellingskvoten for gauper er for høy

  I dag starter gaupejakten, og i gamle Aust-Agder er det åpnet for jakt på til sammen 17 dyr.

  Totalt i landet er kvoten på 51 gauper.

  Naturvernforbundet mener kvoten er for høy, og presiserer at gaupa er en sterkt truet art som ligger langt under bestandsmålet.

  Gaupa regnes som sterkt truet i Norge.

  Gaupe skutt i Bøverdalen
  Foto: Statens Naturoppsyn
 • Naturvernforbundet mener fellingskvoten for gauper er for høy

  Gaupejakten starter onsdag og det er åpnet for jakt på 51 dyr. Det mener Naturvernforbundet er for høyt.

  – Dette er en for høy kvote for en sterkt truet art som ligger langt under bestandsmålet, sier Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet i en pressemelding.

  Gaupa regnes som sterkt truet i Norge. Stortinget har vedtatt et mål om 65 ungekull av gaupe hvert år. Ifølge Rovdata er det fra 2020 til 2022 registrert 66,5, 67 og 58,5 familiegrupper av gaupe i Norge, noe lavere enn det nasjonale målet.

  I forrige kvotejakt, vinteren 2022, var jaktkvoten på 74 gauper. 69 av disse døde, de fleste skutt under jakt, noen få drept av andre årsaker.

  Miljødirektoratet har for vinteren 2023 sagt nei til gaupejakt i fire regioner; region 4 (Oslo, Akershus og Østfold), region 5 (Hedmark), region 7 (Nordland) og region 8 (Troms og Finnmark). (NTB)

  Gauper på Langedrag.
  Foto: Heiko Junge / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no