Gaupe felt i Surnadal
Foto: Gøran Rønning

Gaupe

Oppsummert

Miljødepartementet har bestemt at 55 gauper kan felles under årets gaupejakt som startet 1. februar. Det er registert 58 gaupefamilier i Norge, mens Stortingets bestandsmål er på 65 årlige familiegrupper, ifølge Rovdata.

 • Tidobling av truet gaupeart

  Bestanden av den iberiske gaupa, som kun finnes i Spania og Portugal, er mer enn tidoblet de siste 18 årene, melder NTB. Gaupa har i flere år vært på randen av utryddelse.

  Totalt ble 414 pantergauper født i 2020, som til sammen førte til 1111 pantergauper i de to landene, sier den spanske regjeringen. Dette er en økning fra færre enn 100 i 2002. Det var da den første tellingen av arten ble gjennomført, takket være et program som står for avl i fangenskap for så å sette dyrene fri i naturen.

 • 82 gauper kan felles i kvotejakta

  Økning i gaupebestanden gjør at Miljødirektoratet åpner opp for kvotejakt på gaupe i Nordland og Troms og Finnmark. I år ble det registrert 66,5 familiegrupper på landsbasis, og bestanden er dermed over det nasjonale bestandsmålet.

 • Gaupejakt i Telemark

  Fylkesmannen i Vestfold og Telemark har gitt fellingstillatelse på en gaupe i deler av kommunene Tokke og Kviteseid. Tillatelsen gjelder i syv dager frem til torsdag 23. juli, skriver Nationen.

 • Ønsker å felle gaupe

  Tingvoll kommune har søkt Fylkesmannen i Trøndelag om lov til å felle ei gaupe til i området Tingvoll / Sunndal nord for elva Driva. Bakgrunnen er den økte gaupebestanden og store tap av lam og sau i fjor. Så sent som 2. februar ble det felt ei gaupe i kvotejakta på Aspøya i Tingvoll.

  Gaupe på viltkamera
  Foto: Erling Meisingset

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no