Hopp til innhold

Fyllekjøring

 • Høyesterett opphever dom om fyllekjøring med elsparkesykkel

  Høyesterett opphever en dom der en kvinne ble dømt til 14 dagers fengsel og en bot på 57.000 kroner for å ha kjørt elsparkesykkel med promille.

  – Reaksjonsfastsettelsen i lagmannsrettens dom har blitt vesentlig for streng. Ankeutvalget finner det på den bakgrunn enstemmig klart at dommen må oppheves, skriver Høyesterett i dommen.

  Det var 11. august i fjor at kvinnen ble tatt for promillekjøring med elsparkesykkel på Frognerstranda i Oslo. En utåndingsprøve som ble tatt av henne viste at hun hadde en promille på 0,54.

  30. august ble hun dømt i Oslo tingrett til en bot på 10.000 kroner, samtidig som hun mistet førerkortet i ett år. I desember skjerpet Borgarting lagmannsrett straffen til fengsel i 14 dager, samt 57.000 kroner i bot.

  Kvinnen anket til Høyesterett fordi hun mente straffen var for streng.

  Høyesterett viser i dommen som kom tirsdag, til en dom de avsa i februar. Her ble det slått fast at fyllekjøring med elsparkesykkel skal straffes vesentlig mildere enn fyllekjøring med bil.

  I dommen ble det også slått fast at straffen bør være bot når man kjører elsparkesykkel med en promille på rundt 0,8, og at denne, når forholdet er tilstått, bør ligge på 15.000 kroner. Samtidig skal de ikke miste lappen når de blir tatt med en slik promille

  (NTB)

 • Flere unge fyllekjørere tas av politiet

  Ved utgangen av oktober var 2.148 ruskjørere under 25 år tatt av politiet, og det er nå tatt flere ruskjørere i denne aldersgruppen enn i hele fjor.

  I samme periode i 2021 var det tatt 1.790 ruspåvirkede førere under 25 år.

  Økningen er størst i Oslo og Øst politidistrikt, ifølge organisasjonen Ung i trafikken. De er bekymret over hvor mange som fyllekjører.

  – Dette er dessverre et problem man kjenner til hos den yngste aldersgruppen allerede. Manglende risikoforståelse og konsekvenstenkning fører ofte til at unge tar litt umodne valg, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig Liv Marie Bendheim.

  – Vi må også huske på at vi nå nærmer oss julebordsesongen hvor mange sjåfører setter seg i bilen for tidlig dagen derpå. Dette er skummelt. Alkoholen forsvinner saktere fra kroppen enn det mange liker å tro.

  (NTB)

 • Mann dømt for fyllekjøring på Svalbard

  En mann er dømt til 30 dager fengsel og må betale en bot på 60.000 kroner for ruspåvirket kjøring på Svalbard.

  Det var en natt i slutten av september at mannen mistet kontroll over bilen han kjørte, slik at denne rullet rundt og endte i Isdammen utenfor Longyearbyen sentrum.

  To timer etter ulykken hadde mannen over to i promille, ifølge Svalbardposten.

  Utforkjøringen førte til store materielle skader på bilen og fare for personskade på passasjeren som satt på. Mannen mister også førerretten i to og et halvt år.

 • Flere tatt for ruskjøring

  I oktober passerte Finnmark hele fjorårets antall sjåfører som ble tatt for ruspåvirket kjøring. Ifølge statistikken ut oktober, har det i Finnmark politidistrikt blitt tatt 59 ruskjørere under 25 år. I hele 2021 ble det tatt 60 ruskjørere under 25 år i Finnmark. Sjef i Utrykningspolitiet i Nord-Norge, Geir Marthinsen, sier til iFinnmark at statistikken hittil i år kan ha sammenheng med at det har vært flere ruskontroller på veiene i år enn i fjor.

 • Politiet aksjonerer mot ruskjøring

  Årlig blir ti tusen bilister tatt for ruskjøring, og det er registrert en stor økning blant unge sjåfører.
  I dag aksjonerte politiet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no