Hopp til innhold

Full strid om hvem som vant valget i Zimbabwe

Både sittende president Emmerson Mnangagwa og opposisjonsleder Nelson Chamisa hevder de har vunnet valget i Zimbabwe. Nå øker bekymringen for uro.

Valgresultatet fra det omstridte valget ble kunngjort lørdag kveld, to dager tidligere enn ventet. Valgkommisjonen slo da fast at 80 år gamle Mnangagwa fikk 52,6 prosent av stemmene og dermed fortsetter som president. Chamisa fikk 44 prosent av stemmene.

Chamisa har anklaget presidenten for «åpenbart valgfusk», og hans parti Citizens Coalition for Change (CCC) sier de ikke vil akseptere et resultat som var «raskt sammenfattet uten skikkelig verifisering».

På en pressekonferanse søndag hevdet Chamisa at det tvert imot var han som vant valget, og ikke Mnangagwa.

– Vi har vunnet dette valget. Vi er lederne. Vi er også overrasket over hvorfor Mnangagwa ble erklært leder, sa 45 år gamle Chamisa, som er advokat og pastor og leder opposisjonspartiet CCC.

Det er uklart på bakgrunn av hvilket resultat Chamisa påstår at han har vunnet valget, men han hevder valgkommisjonens resultater er «falske».

Mnangagwa avviser på sin side alle påstander om valgfusk.

– Jeg gjennomførte ikke dette valget. Jeg tror de som mener valget ikke ble skikkelig gjennomført, vet hvor de skal gå for å klage. Jeg er så glad, sa han på en separat pressekonferanse søndag.

Presidenten hevder videre at valget ble gjennomført med åpenhet, rettferdighet og i fullt dagslys.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no