Frode Berg avbildet etter pressekonferanse på Gardermoen
Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Frode Berg

Oppsummert

Spiondømte Frode Berg er tilbake i hjembyen Kirkenes etter nesten to år i russisk fengsel. Berg ble arrestert i desember 2017 og benådet i november 2019. Berg har oppgitt at han var på oppdrag for norsk etterretning.

 • Visste ikke om skarpt oppdrag

  – Det mange kanskje ikke vet er at E-tjenesten ikke bare driver med spionasje, men også mye annet. Det var først da jeg fikk SD-kort fra et kamera at jeg begynte å tvile og skjønte at dette kunne være en risiko, sier Berg.

 • – E-tjenesten må ikke bruke lokale

  Berg mener det er feil av E-tjenesten å bruke lokale folk fra Sør-Varanger. – Det er en tabbe. Det er et under at ingen har blitt arrestert tidligere. Han sier at flere har blitt erklært uønsket i 5-10 år i Russland. – Det er også en måte å straffe folk på.

 • Naturlig del av hverdagen

  – De som har jobbet i E-tjenesten her har vært integrert i samfunnet i mange år, sier Frode Berg. – De er vanlige folk som du ser overalt. De går side om side med alle som driver med samarbeid over grensa her.

 • Strengt hemmelig

  Frode Berg sier at han i møter med både E-tjenesten og PST har informert om hva som skjedde i møter med FSB i Russland. – En del av det jeg har opplevd vil forbli strengt hemmelig, sier Berg.

 • Ikke motstander av etterretning

  Frode Berg sier han ikke er motstander av at man skal drive etterretning mot Russland, men han mener man må se på hvordan E-tjenesten har holdt på i Sør-Varanger.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no