Hopp til innhold
Gustavo Petro og hans kone Veronica Alcocer feirer foran tilhengerne etter å ha vunnet et presidentvalg i Bogota,
Foto: Fernando Vergara / AP

Colombia

Oppsummert

Den venstreorienterte tidligere geriljakrigeren Gustavo Petro vant presidentvalget i Colombia over høyrepopulisten og eiendomsmagnaten Rodolfo Hernández, søndag 19. juni 2022

  • Ecuador erklærer strømkrise

    Ecuadors president Daniel Noboa har erklært strømkrise i det tørkerammede landet.

    Tørken berører strømproduksjonen ved landets vannkraftanlegg, som er landets viktigste energikilde.

    Myndighetene varsler rasjonering av strøm og import av strøm fra nabolandet Colombia.

    Men Colombia kan ikke komme til unnsetning, og har varslet at de selv må stanse strømeksporten til Ecuador på grunn av tørke.

    (NTB)

  • Tiltale mot Colombias tidligere president

    Colombias tidligere president Alvaro Uribe tiltales for ulovlig påvirkning av vitner og risikerer dermed flere år i fengsel.

    Det opplyste kontoret til landets riksadvokat tirsdag. Etterforskningen har pågått siden 2012, og nå tiltales Uribe (71) blant annet for bestikkelser av vitner.

    Vitnepåvirkningen skjedde angivelig i forbindelse med etterforskning av mulige bånd mellom Uribe og høyreorienterte paramilitære grupper.

    (NTB)

  • El Niño fører til vannrasjonering i Colombias hovedstad

    Colombias hovedstad Bogotá innfører denne uka vannrasjonering på grunn av tørke som er en følge av værfenomenet El Niño.

    El Niño har ført til at en langvarig tørke er forlenget, og at vannivået i vannreservoarene rundt byen er kritisk lavt. Elleve kommuner i og rundt Bogotã må derfor rasjonere vannet. Rundt 9 millioner mennesker påvirkes.

    El Niño slo inn i Colombia mot slutten av 2023 med høye temperaturer og tørke som forårsaket skogbranner i hele landet og reduserte vannet i reservoarene.

    I tre reservoarer som forsyner Bogotá med 70 prosent av behovet, er vannstanden det laveste på 40 år – 16,9 prosent av kapasiteten.

    (NTB)

  • Opprørarar drepne

    Ni medlemmer av ei utbrytargruppe av den tidlegare opprørsgruppa Farc er drepen i samanstøytar med den colombianske hæren, opplyser militæret.

    Bilde som militæret delte onsdag, viser soldatar i skotveksling med opprørarane i det vestlege departementet Nariño.

    Under operasjonen skal dei colombianske styrkane også ha beslaglagt ammunisjon og kommunikasjonsutstyr.

  • Colombias ambassadør returnerer til Argentina

    Colombia kalte hjem sin ambassadør fra Argentina etter at Colombias president, Javier Milei, omtalte den colombianske presidenten som morderisk kommunist og terrorist.

    Nå signaliserer landene at de vil bedre relasjonen. Begge lands regjeringer er enige om å jobbe for å «takle enhver uenighet og styrke relasjonen», ifølge en uttalelse.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no