Hopp til innhold
Gustavo Petro og hans kone Veronica Alcocer feirer foran tilhengerne etter å ha vunnet et presidentvalg i Bogota,
Foto: Fernando Vergara / AP

Colombia

Oppsummert

Den venstreorienterte tidligere geriljakrigeren Gustavo Petro vant presidentvalget i Colombia over høyrepopulisten og eiendomsmagnaten Rodolfo Hernández, søndag 19. juni 2022

  • ELN trekker seg fra fredssamtaler i Colombia

    I Colombia har geriljagruppen ELN trukket seg fra fredssamtaler med myndighetene.

    ELN beskylder myndighetene for å bryte grunnleggende regler for samtalene som startet opp i 2022, melder AFP.

    Geriljagruppen klaget på at myndighetene for Narino-området, sør-øst i landet, ville starte opp egen samtaler med lokale ELN-soldater, til tross for at samtalene egentlig skulle holdes på et nasjonalt plan.

    Ifølge ELN- har dette ført hele fredsprosessen inn i en krise.

  • Colombia og opprørere innleder fredssamtaler

    Opprørerne er en del av fraksjonen som ikke ville være med på fredsavtalen mellom Colombias regjering og Farc-geriljaen i 2016.

    Gruppen, som kaller seg Den andre Marquetalia-bevegelsen, uttaler at fredsprosessen skal bli ryddig, rask og med gjensidig respekt.

    Regjeringen til president Gustavo Petro har fullstendig fred som mål, etter seks tiår med interne konflikter.

    Trass i fredsavtalen med Farc fra 2016 herjes Colombia fortsatt av vold på grunn av kamper om territorium og ressurser mellom ELN-geriljaen, utbrytergrupper, paramilitære grupper og narkokarteller.

    (NTB)

  • Colombia og ELN forlenger våpenhvilen

    Colombia og ELN-geriljaen forlenger våpenhvilen med et halvt år.

    Det melder landets høykomminsær for fred på X, hvor de har publisert den signerte avtalen.

    Forhandlingene har pågått på overtid på Cuba. En seks måneders våpenhvile gikk ut i forrige uke og ble forlenget med fem dager.

    Mandag kveld hadde ELN fortsatt ikke hadde godtatt avtalen, skriver Reuters.

    Fredssamtalene ble gjenopptatt i 2022, og er en del av president Gustavo Petros forsøk på å få slutt på en 60 år lang konflikt. Mer enn 450.000 mennesker har blitt drept som følge av konflikten.

    Norge har vært en av tilretteleggerne for forhandlingene.

  • Skipbrudne drev i elleve dager på Stillehavet

    Tre menn fra Panama måtte klare seg på kokosnøtter som fløt forbi da båten deres fikk motorstopp og de ble liggende og drive på Stillehavet i elleve dager.

    Mennene – som er i alderen 21 til 30 år – var ute på et rutineoppdrag for å levere drivstoff til en fiskebåt like ved Veracruz, rundt 25 kilometer fra Panama by.

    En kort arbeidstur ble til en 600 kilometer lang seilas på vindens og havstrømmenes nåde. Uten forsyninger om bord, måtte de tre klare seg på regnvann og kokosnøtter som kom flytende forbi.

    Etter elleve dager til havs, ble de oppdaget og reddet av en patruljebåt fra marinen til nabolandet Colombia. De oppgis å være i god behold etter den ufrivillig lange båtturen.

    (NTB)

  • Kvinne stanset med 130 giftige frosker på flyplass

    Myndighetene i Colombia har pågrepet en brasiliansk kvinne og beslaglagt de 130 giftige harlekinfroskene hun hadde med seg da hun forsøkte å fly ut av landet. Kvinnen hevdet hun hadde fått froskene – som lå i filmbokser – i gave fra et lokalsamfunn.

    De små froskene med artsnavnet oophaga histrionica er mindre enn fem centimeter lange med brun kropp og røde markeringer. De lever i de fuktige skogene ved Stillehavskysten fra Ecuador til Colombia og i flere andre land i Sør- og Mellom-Amerika.

    – Denne truede arten er ettertraktet på det internasjonale markedet, sier Bogotas politisjef Juan Carlos Arevalo. Han sier private samlere kan betale opptil 1000 dollar – drøyt 10.000 kroner – for én frosk.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no