Hopp til innhold
Rishi Sunak og Emmanuel Macron møtttes i Paris 10. mars 2023
Foto: Michel Euler / AP

Forholdet Frankrike – Storbritannia

Oppsummert

Forholdet mellom Frankrike og Storbritannia har vært preget av uenighet etter brexit, strid om fiskerettigheter og migranter. Nå er statsminister Sunak og president Macron enige om å legge stridighetene bak seg.

  • Kong Charles besøker Tyskland

    Tyskland blir i dag fyrste land som mottar kong Charles på statsbesøk. Torsdag blir kongen den fyrste britiske monarken nokon sinne som får tale til i Forbundsdagen.

    Den opphavlege planen var å reise til Frankrike 26. mars og vidare til Tyskland derfrå. President Macron ba om at besøket blei utsett grunna demonstrasjonane i landet mot regjeringa sin pensjonsreform.

    Storbritannias kong Charles III
    Foto: Jack Hill / AP
  • Fransk minister: Protestene får ikke følger for kong Charles' besøk

    Frankrike er klare til å ta imot britenes kong Charles, til tross for de omfattende protestene i landet, sier innenriksminister Gérald Darmanin.

    Torsdag demonstrerte over 1,1 millioner mennesker i franske byer, i protest mot president Emmanuel Macrons omstridte pensjonsreform. Flere steder kom det til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

    Søndag innleder britenes kong Charles et statsbesøk i landet, der det til uka er varslet nye protester. Innenriksminister Gérald Darmanin ser ikke det som noe problem.

    – Vi er ekstremt fokuserte. Vi er klare til å ta imot ham under utmerkede forhold, sier han til CNews TV.

    Tidligere i uka sa en kilde ved det britiske hoffet at urolighetene i Frankrike kan få følger for det planlagte statsbesøket. (NTB)

  • Kong Charles reiser til Frankrike

    Søndag reiser kong Charles på eit tre dagar langt besøk til Frankrike. Dette blir hans første reise som britanes monark. Programmet er framleis under planlegging, ifølge ein rådgjevar for Frankrikes president Emmanuel Macron. Den siste tida har det vore store demonstrasjonar i fleire franske byar mot ein ny pensjonsreform. Demonstrantane har også varsla aksjonar som kan forstyrre det kongelege besøket i Bordeaux.

  • Storbritannia betaler interneringsleir i Frankrike

    Storbritannia skal betale Frankrike 480 millioner pund de neste tre årene for å slå ned på migranter som forsøker å ta seg til landet over Den engelske kanal.

    Som del av avtalen skal britene bidra til finansiering av en interneringsleir i Frankrike. I tillegg skal det sendes grensepolitifolk fra begge landene til land som ligger langs de mest brukte rutene for menneskesmugling.

    Avtalen ble lagt fram under et møte mellom Storbritannias statsminister Rishi Sunak og Frankrikes president Emmanuel Macron. Forholdet mellom landene har kjølnet de siste årene på grunn av brexit og den økte migrasjonsaktiviteten over kanalen. (NTB-Reuters)

    Emmanuel Macron og Rishi Sunak, 10. mars 2023
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Macron og Sunak enige om å restarte forholdet

    Frankrikes president Emmanuel Macron tok imot britenes statsminister Rishi Sunak fredag. De to er enige om å starte på nytt med blanke ark etter flere år med gnisninger.

    Det fransk-britiske toppmøtet er det første siden 2018 og har som formål å vise at landene innleder et nytt kapittel seg imellom, ifølge Macrons kontor.

    – Det er på tide med en ny start, sa Macron på et pressetreff etter møtet.

    – Om vi skal være ærlige, så har forholdet mellom våre to land hatt sine utfordringer de siste årene, sa Sunak.

    De to er blitt enige om å danne et nytt energipartnerskap og har inngått en avtale om sivil atomenergi. I tillegg har de inngått en migrasjonsavtale som skal gå over flere år.

    En del av avtalen er at Storbritannia skal bruke 480 millioner pund, drøyt 6,1 milliarder kroner, på finansiering av en interneringsleir for migranter i Frankrike.

    I tillegg vil både britene og franskmennene sende grensepoliti til flere av landene langs de mest brukte rutene for menneskesmugling. Samtidig skal Frankrike legge mer midler i arbeidet med å overvåke og gripe inn overfor migranter på fransk jord. Blant annet skal det være mer patruljering og bruk av droner.

    Macron sa etter møtet at de to landene vil «styrke koordineringen om migrasjonsproblemene». Mer enn 45.000 migranter tok seg til Storbritannia over kanalen i fjor, en økning på 500 prosent de siste to årene. Arbeidet med å stagge utviklingen har blitt en viktig prioritet for Sunak.

    – Emmanuel og jeg deler de samme overbevisningene. Kriminelle gjenger bør ikke få bestemme hvem som kommer til landet vårt, sa Sunak.

    Britenes beslutning om å forlate EU i 2020 bidro til at de fikk et anspent forhold til sine franske naboer.

    Uoverensstemmelser om fiskerettigheter og andre spørsmål tilspisset konflikten, som nådde et bunnivå under tidligere statsminister Boris Johnson.

    Forholdet har imidlertid bedret seg det siste året, der Storbritannia og EU har lagt seg på samme linje når det gjelder krigen i Ukraina.

    Senere i mars skal også kong Charles besøke Frankrike, på det som blir hans første statsbesøk som monark. (NTB)

    Rishi Sunak og Emmanuel Macron møtttes i Paris 10. mars 2023
    Foto: Michel Euler / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no