Hopp til innhold
Søppel på stranda
Foto: Geir Wing Gabrielsen/Norsk polarinstitutt

Plast og forurensing

Oppsummert

Plast og annet søppel i havet er et økende miljøproblem, og engangsartikler i plast er en stor kilde til slik forurensing i verdenshavene. Støy er også i ferd med å bli et anerkjent problem for livet i havet.

  • Mikroplast fra bildekk forurenser Oslofjorden

    Nye resultater i en rapport fra Miljødirektoratet viser at det er like mye mikroplast fra bildekk på havbunnen i Oslofjorden som i jordprøver ved høytrafikkerte veier.

    Tidligere undersøkelser har påvist at mikroplast finnes overalt i miljøet – i elver, kystvann, innsjøer, luft og nedbør. Resultatene fra den nye miljøovervåkingen stemmer overens med tidligere antagelser om at bildekk er en stor kilde.

    – Det er urovekkende at vi finner svært mye mikroplast fra bildekk i miljøet. Disse ørsmå partiklene kan inneholde skadelige stoffer og de blir værende lenge i miljøet uten å brytes ned. Vi må gjøre mer både i Norge og internasjonalt for å hindre at mikroplast fra bildekk skader naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

    Miljødirektoratet har nylig påvist at skadelige stoffer fra bildekk, som 6PPD-kinon og andre bildekkstoffer, spres fra veier, kunstgressbaner og gjenbruksanlegg for dekk. Dette er samme stoff som tidligere har vist seg å være dødelig for en art av stillehavslaks i utsatte elver i USA.

    Partikler fra bildekk er nå også funnet i blåskjell fra Oslofjorden. Dette viser at mikroplasten inntas av dyr i miljøet, og dermed påvirker miljøet negativt.

    – Oslofjorden er allerede under høyt press fra andre menneskeskapte belastninger. Vi er bekymret for at mikroplast bidrar til å gjøre miljøforholdene enda dårligere, sier miljødirektør Ellen Hambro.

    Forurensning Oslofjorden
    Foto: NTB
  • Store mengder plastpellets har skylt i land i Spania

    Svært mange små plastpellets har skylt i land langs Spanias nordlige atlanterhavskyst.

    Lokale myndigheter i Galicia omtaler saken som en krise, og de har bedt om hjelp fra nasjonale myndigheter i oppryddingsarbeidet.

    – Disse lille plastballene er et miljøproblem fordi de forvirrer fisk til å tro at det er fiskeegg, sier Cristobal López i miljøverngruppen Ecologistas en Acción.

    Politiet i landet etterforsker saken. De frykter at plasten inneholder miljøgifter.

    Plastpelleten kommer trolig fra en konteiner som havnet på sjøen i desember. Den inneholdt 25 tonn plastpellets. Miljøverngrupper anslår at millioner av de små plastballene havnet til sjøs.

    (NTB)

    Spain Plastic Pollution
    Foto: Lalo R. Villar / AP
  • Kontroll avslørte stort omfang av ulovlig eksport av plastavfall

    – Vi ser alvorlig på at vi avdekket så mange tilfeller av ulovlig eksport av plastavfall. Plast som ikke får forsvarlig behandling i anlegg, kan i verste fall havne i naturen og bidra til økt forsøpling og forurensning i landene som mottar avfallet. Dette kan utgjøre en fare for både folks helse og for miljøet, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

    Eksporten av avfallet var allerede gjennomført da Miljødirektoratet avdekket de ulovlige tilfellene. Avfallet ble sendt til land i Europa, Afrika og Asia og ifølge direktoratet har noen av mottakerne i Europa vært involvert i ulovlig eksport tidligere.

    Kontrollen ble gjennomført i samarbeid med Tolletaten, og den omfattet elleve bedrifter som eksporterer grønnlistet plastavfall. Dette er utsortert avfall som er lett å gjenvinne og som er tilnærmet fritt for forurensing og ikke inneholder miljøgifter. (NTB)

  • 11 tonn plast fjernet

    11 tonn plast ble plukket opp under årets aksjon Rein Hardangerfjord. Det er ni tonn mindre enn under tilsvarende aksjon i fjor. Aksjonsleder Kenneth Bruvik er likevel godt fornøyd med resultatet.

    Det skal plukkes plast fra Hardangerfjorden i til sammen fem år. Fra neste år skal ryddingen etter planen utvides til også å gjelde Sognefjorden.

    Rydding av vik i Ølve i Kvinnherad under Rein Hardangerfjord i 2023
    Foto: Jan-Erik Indrestrand / Norges Fiskarlag
  • Ny rapport: Mindre plast i havet enn anslått

    Det er mindre plastsøppel i havet enn tidligere anslått. Men det som er, vil drive rundt svært lenge, viser en ny studie.

    Studien anslår at plastbiter som er større enn 25 millimeter (2,5 centimeter) utgjør over 95 prosent av all plasten som flyter rundt på verdenshavene. Selv om de fleste plastpartiklene i havet er ganske små, er den samlede massen med mikroplast ganske lav. Mikroplast er mindre enn 5 millimeter.

    Det samlede mengde med plast i havet er mye mindre enn det som har vært vanlig å tro, heter det i studien som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience. Plastforsøplingen av havene er blitt målt til 25 millioner tonn, hvorav rundt 250.000 tonn flyter rundt på overflaten.

    Studien har kommet til at mengden overflateplast er mye høyere, kanskje opp mot 3 millioner tonn. Dersom dette er riktig, vil det kunne gjøre oppryddingen enklere.

    (NTB)

    Hungary River Plastic Waste
    Foto: Denes Erdos / AP
Forskere mener at de nå ha funnet den store synderen i det mye omtalte spøkelsesfisket 
Det har de gjort etter at dykkere siden 2015 har fjernet femten tusen tapte redskaper fra havets bunn i Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no