Hopp til innhold

Forsvaret starter opptrening av ukrainske soldater i Storbritannia

I midten av oktober starter det norske Forsvaret opptrening av ukrainske soldater i Storbritannia

– De ukrainske soldatene vil i løpet av en fem uker lang treningsperiode få opplæring i grunnleggende soldatferdigheter. Selve treningen starter i uke 42, skriver Forsvaret i en pressemelding.

«Operasjon Interflex» er navnet på det britiske initiativ som skal bidra med å trene og utdanne ukrainske soldater i Storbritannia. Det norske bidraget ledes av Heimevernet, men hoveddelen av styrkebidraget som er på plass nå er fra Hærens Hurtige Reaksjonsstyrke (HRS) i Brigade Nord.

Tirsdag reiste styrkesjef, befal og instruktører fra Heimevernet og Hæren til Storbritannia for å forberede opptrening av Ukrainske soldater. Storbritannia har invitert flere allierte land til å bidra i utdanningen og Norge har svart positivt på denne henvendelsen, skriver Forsvaret.

– Norge og Storbritannia har en lang og god tradisjon for forsvarssamarbeid. Sammen med flere andre allierte har vi svart positivt på å bidra til å trene opp ukrainske styrker i Storbritannia. Norge vil delta med instruktører til grunnleggende soldatutdanning. Vi følger et britisk utdanningsprogram som gir de ukrainske soldatene mye kunnskap i løpet av en begrenset periode, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding fra regjeringen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)
Foto: Kristin Humstad / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no