Kertsjstredet, Ukraina og Russland
Foto: Grafikk: Synne Gjul / NRK

Forholdet Russland – Ukraina

Oppsummert

Russisk kysvakt kapret i november tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet og tok mannskapene til fange. Konflikten mellom landene har eskalert kraftig etter dette, og Russland har fått hard kritikk av andre land.

 • Arrest av russisk skip godkjent

  En ukrainsk domstol har godkjent arrestasjonen av et russisk tankskip i havna i byen Izmail i forrige uke, melder Reuters. Skipet ble tatt i arrest som følge av skipets rolle i arresten av tre ukrainske skip i fjor.

 • Forlenger sanksjoner Russland

  EU-landenes ledere gikk torsdag enstemmig inn for å forlenge sanksjonene mot Russland med seks måneder. Sanksjonene ble innført i juli 2014 som en reaksjon på Russlands rolle i den væpnede konflikten i Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya.

 • EU-sanksjoner mot Krim utvidet

  EU har vedtatt å forlenge sanksjonene som er rettet mot Krim-halvøya og Sevastopol i ett år til. Sanksjonene ble innført etter at Russland annekterte halvøya som internasjonalt er anerkjent som en del av Ukraina.

 • FN-domstol med krav til Russland

  Den internasjonale havrettsdomstolen krev at Russland slepp fri dei 24 personane som var mannskap på tre ukrainske marinefartøy som i fjor vart teken i russisk varetekt. Russland og Ukraina er ueinige om retten til å segle gjennom Kertsjstredet.

Laster kart, vennligst vent...

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no