Kertsjstredet, Ukraina og Russland
Foto: Grafikk: Synne Gjul / NRK

Forholdet Russland – Ukraina

Oppsummert

Russisk kysvakt kapret i november tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet og tok mannskapene til fange. Konflikten mellom landene har eskalert kraftig etter dette, og Russland har fått hard kritikk av andre land.

 • Ber Russland passe egne saker

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener at russerne ikke bør legge seg opp i om Ukraina og Georgia søker nærmere tilknytning til Nato. –Jeg tror vi alle må forstå at de er uavhengige nasjoner som har rett til å velge sin egen vei, sier han.

 • Fem år siden Krim ble annektert

  President Vladimir Putin deltar i dag når russerne feirer at det er fem år siden Russland annekterte Krim fra Ukraina. Mens Vesten har fordømt Russlands handlinger 18. mars 2014, kaller russerne dagen for "Gjenforeningsdagen".

 • Ukraina fekk eiga ortodoks kyrkje

  Ukrainas ortodokse kyrkje har formelt fått status som ei sjølvstendig kyrkje etter ein seremoni i Istanbul. Kyrkja har vore foreint med den russiske sidan 1686. Russland reagerte kraftig då det i oktober vart kjent at kyrkjene skulle splittast.

  Patriarch Bartholomew I, Metropolitan Epiphanius, Petro Poroshenko
  Foto: Emrah Gurel / AP
 • Moskva avviser krav om frigivelse

  Russiske myndigheter avviser kravet fra Tyskland og Frankrike om å frigi mannskapene på de ukrainske fartøyene som Russland kapret i Azov-havet. Det skriver det russiske utenriksdepartementet på sin hjemmeside lørdag.

Laster kart, vennligst vent...

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no