Kertsjstredet, Ukraina og Russland
Foto: Grafikk: Synne Gjul / NRK

Forholdet Russland – Ukraina

Oppsummert

Russisk kysvakt kapret i november tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet og tok mannskapene til fange. Konflikten mellom landene har eskalert kraftig etter dette, og Russland har fått hard kritikk av andre land.

 • Hevdar Ukraina er nazistisk

  Russlands utanriksminister Sergej Lavrov hevdar at den ukrainske regjeringa har alle kjenneteikna til eit nazistisk regime. Det seier han til avisa Komsomolskaja Pravda, ifølgje NTB. Han seier også at dei ikkje ligg i krig med Ukraina.

 • Vil ikke forlenge unntakstilstanden

  Ukrainas president Petro Porosjenko sier landet ikke vil forlenge unntakstilstanden som ble innført 28. november. Unntakstilstanden ble innført etter at Russland tok tre ukrainske marinefartøy og et mannskap på 24 ukrainere i arrest i Kertsjstredet.

 • Ny leder for Ukrainas kirke

  Ukraina valgte lørdag lederen for landets nye selvstendige ortodokse kirke. Ukrainas kirke ble i oktober innvilget uavhengighet fra den russisk-ortodokse kirken. Den nye lederen blir Metropolitan Epifaniy, fra kirken Kiev.

 • EU forlenger Russland-sanksjoner

  EUs president Donald Tusk sier at organisasjonen vil forlenge de økonomiske sanksjonene mot Russland som er innført på grunn av landets anektering av Krim og støtte til separatister i Øst-Ukraina.

 • Ukraina kan få meir hjelp frå EU

  EU vurderer å auke støtta til Ukraina for å avhjelpe dei økonomiske ringverknadane av konflikten med Russland i Azovhavet. Det har tidlegare blitt diskutert moglegheita for å vedta nye sanksjonar mot Russland.

Laster kart, vennligst vent...

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no