Hopp til innhold
Senkanu-øyene
Foto: Ap

Forholdet Japan – Kina

Oppsummert

Forholdet mellom Kina og Japan er anstrengt. Japan er skeptisk til Kinas vekst, og er en sterk alliert av USA. Kinas forhold til Japan er preget av tidligere japansk invasjon av landet. De to nabolandene strides om eierskap til Diaoyu/Senkaku-øyene.

  • Kyodo: Økt kinesisk tilstedeværelse i Øst-Kinahavet

    Kinas president Xi Jinping har beordret den kinesiske kystvakten til å styrke sin tilstedeværelse i Øst-Kinahavet.

    Det melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo, ifølge Reuters.

    Både Kina og Japan krever retten til øyene Japan kaller Senkaku, og som i Kina heter Diaoyu.

    Kinas kystvakt skal ha planer om å daglig patruljere området rundt øyene i 2024.

    Øyene Uotsuri, Minamikojima og Kitakojima, utgjør det omstridte området som heter Senkaku-øyene i Japan, og Diaoyu-øyene i Kina.
    Foto: KYODO Kyodo / Reuters
  • IAEA: Kjølevann fra Fukushima er ikke farlig

    Spillvannet som så langt er sluppet ut fra det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima i Japan skal ikke være farlig.

    Det sier Rafael Grossi, sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), under et besøk i Stockholm tirsdag.

    Spillvannet inneholder det radioaktive stoffet tritium, en hydrogenisotop. Men konsentrasjonen er lav, og dette utgjør derfor ingen fare, ifølge japanske myndigheter.

    Grossi sier IAEA har fått bekreftet at det ikke er farlige tritium-nivåer i vannet som er sluppet ut i havet så langt. De vil fortsette å overvåke situasjonen «til siste dråpe er sluppet ut».

    Kina har reagert sterkt på at Japan lar spillvannet renne ut i Stillehavet, og lokale japanske fiskere har også vært bekymret.

    Ulykken ved Fukushima-kraftverket ble utløst av den massive tsunamien som rammet Japan etter et kraftig jordskjelv i 2011.

    (NTB)

    TgqYTsL-uE0
    Foto: AP
  • Japan truer Kina med WTO-klage

    Feiden mellom Kina og Japan spisser seg til. I Kina øker hetsen mot Japan, mens Japan truer med å klage Kina inn for WTO.

    Japans utslipp av renset, radioaktivt kjølevann i Stillehavet har ført til rasende reaksjoner i Kina.

    Japan insisterer imidlertid på at utslippene fra det ødelagte Fukushima-kraftverket er trygge, og har full støtte fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

    Da utslippene startet sist torsdag, innførte Kina likevel et umiddelbart importforbud mot all japansk sjømat. Nå åpner Japan for å klage Kina inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

    – Japan vil ta nødvendige skritt langs ulike veier, blant annet innenfor rammeverket av WTO, sa Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi tirsdag.

  • Protester mot Japan i Kina

    Japans beslutning om å slippe radioaktivt kjølevann fra Fukushima-reaktoren ut i havet har resultert i steinkasting mot landets ambassade i Beijing.

    Kinesiske myndigheter har stanset all import av sjømat fra Japan, og mandag ble det kastet en murstein mot landets ambassade i Beijing.

    Myndighetene i Tokyo har oppfordret japanere i Kina til å holde en lav profil som følge av protestene, og sikkerheten rundt japanske skoler og konsulater i landet er skjerpet.

    Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi bekrefter steinkastingen mot ambassadebygningen.

    – Det er ekstremt beklagelig og bekymringsfullt, sier han.

    Statsminister Fumio Kishida ba mandag kinesiske myndigheter bidra til å dempe protestene.

    Japan skal de neste 30 årene slippe 1,3 millioner tonn renset kjølevann fra Fukushima-atomkraftverket ut i Stillehavet.

    Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier kjølevannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljø, men Kina og andre naboland har protestert. (NTB)

  • Kina med klager til Japan på grunn av trakasserende telefonanrop

    Kinas ambassadør i Japan har sendt inn klager til Japan på grunn av trakasserende telefonanrop til den kinesiske ambassaden. Det opplyser den kinesiske ambassaden til Reuters.

    Anropene til konsulatene skal ha forårsaket «alvorlige forstyrrelser i den daglige driften av ambassaden og konsulatene». Det sier ambassadør Wu Jianghao, ifølge en uttalelse fra ambassaden.

    Japan har også kalt inn Kinas ambassadør til møte, etter det som skal være flere ufine telefonanrop til lokale, japanske bedrifter etter utslippet av vann fra atomkraftverket i Fukushima.

    Japans statsminister gikk mandag hardt ut mot Kina på grunn av det som han hevder er tilfeller av steinkasting mot diplomatiske representanter og skoler i Kina, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no