Senkanu-øyene
Foto: Ap

Forholdet mellom Japan og Kina

Oppsummert

Kina og Japan strdes om hvem som eier Senkaku-øyene, som Japan har regnet som sine. Øyene i Øst-Kinahavet omfattes av en japansk-amerikansk sikkerhetsavtale.

 • Japan: – Første steg mot vennskap

  – Møtet med Kinas president er et første steg for å skapet et mer vennskapelig bånd mellom Japan og Kina, sa Japans statsminister etter et 30 minutter langt møte med Kinas president. Det skriver AFP.

 • Forsøk på Kina/Japan-tilnærming

  Utenriksministrene fra Kina og Japan hadde sitt første formelle møte på over to år da de begge deltok på APEC-toppmøtet i Beijing lørdag. Kinas utenriksminister Wang Yi og hans japanske kollega Fumio Kishida møttes på siden av hovedprogrammet.

 • Kina og Japan enige om tiltak

  Kina og Japan ble fredag enige om å etablere en krisemekanisme og samtaler for å unngå mer konflikt om ubebodde øyer i Øst-Kina-havet. I dag møtes Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping for å gjenoppta en politisk dialog.

 • Nær flykollisjon i Østkinahavet

  Japan anklager Kina for farlige manøvrer over omstridte områder i Østkinahavet etter at et kinesisk kampfly fløy bare 30 meter unna et japansk militært fly. -Hendelsen er alvorlig og kunne ført til en alvorlig ulykke, sier Japans forsvarsminister.

 • Japansk delegasjon til Kina

  En delegasjon av framtredende japanske folkevalgte har reist til Kinas hovedstad Beijing for å forsøke å bedre forholdet mellom de to statene. Til sammen ni folkevalgte fra både regjeringen og opposisjonen er med på reisen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no