NRK Meny
Senkanu-øyene
Foto: Ap

Forholdet mellom Japan og Kina

Oppsummert

Kina og Japan strdes om hvem som eier Senkaku-øyene, som Japan har regnet som sine. Øyene i Øst-Kinahavet omfattes av en japansk-amerikansk sikkerhetsavtale.

 • Kinesiske fly ved japanske øyer

  Det japanske forsvaret sendte jagerfly på vingene torsdag, da 13 fly fra det kinesiske luftforsvaret nærmet seg land ved flere japanske øyer i sør. Det var seks kinesiske bombefly som fløy mellom øyene Miyako og Okinawa, opplyser Japan.

 • Vil samarbeide om forsvar i Asia

  Forsvarsministrene i Japan og USA er enige om å styrke det militære samarbeidet. Årsaken er atomtrusler fra Nord-Korea og et anspent forhold til Kina. USAs nyutnevnte forsvarsminister James Mattis er nå på besøk i Japan.

 • Japan: – Første steg mot vennskap

  – Møtet med Kinas president er et første steg for å skapet et mer vennskapelig bånd mellom Japan og Kina, sa Japans statsminister etter et 30 minutter langt møte med Kinas president. Det skriver AFP.

 • Forsøk på Kina/Japan-tilnærming

  Utenriksministrene fra Kina og Japan hadde sitt første formelle møte på over to år da de begge deltok på APEC-toppmøtet i Beijing lørdag. Kinas utenriksminister Wang Yi og hans japanske kollega Fumio Kishida møttes på siden av hovedprogrammet.

 • Kina og Japan enige om tiltak

  Kina og Japan ble fredag enige om å etablere en krisemekanisme og samtaler for å unngå mer konflikt om ubebodde øyer i Øst-Kina-havet. I dag møtes Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping for å gjenoppta en politisk dialog.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no