Hopp til innhold
Senkanu-øyene
Foto: Ap

Forholdet Japan – Kina

Oppsummert

Kina og Japan strdes om hvem som eier Senkaku-øyene, som Japan har regnet som sine. Øyene i Øst-Kinahavet omfattes av en japansk-amerikansk sikkerhetsavtale.

 • Japan gransker påstander om kinesiske politistasjoner

  Den japanske regjeringen gransker påstander om at Kina skal ha etablert hemmelige politistasjoner i Japan. Flere europeiske land,samt USA og Kanada gjør det samme.

  Kinesisk UD avviser anklagene som kommer fra menneskerettighetsorganisasjonen Safeguard Defenders.

  Organisasjonen hevder i to ulike rapporter at kinesiske myndigheter har etablert 102 politistasjoner i 53 ulike land.

  Anklagene går ut på at kinesisk politi bruker slike politistasjoner for å innhente kinesere i utlandet, og at noen blir presset til å returnere til hjemlandet for å bli stilt til ansvar for kriminelle handlinger.

 • Japan: Kinesiske raketter landet i deres økonomiske område

  Kinesiske raketter har for første gang landet innenfor Japans økonomiske sone, ifølge Japans forsvarsminister. Samtidig har Kinas utenriksminister avlyst et møte med sin japanske kollega.

  Kina holder for tiden sin største militærøvelse noensinne rundt øya Taiwan, og forholdet til nabonasjonene er anspent. Mye av uroen skyldes besøket fra den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi tidligere denne uken.

  – Fem av de ni ballistiske missilene som ble skutt opp av Kina, antas å ha landet innenfor Japans økonomiske sone for første gang, sa den japanske forsvarsministeren Nobuo Kishi torsdag.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no