Hopp til innhold
Avstemning over forbud mot atomvåpen i FN
Foto: Mary Altaffer / AP

Forbud mot atomvåpen

Oppsummert

122 av FNs medlemsland har sluttet seg til traktaten om forbud mot atomvåpen. I oktober 2020 fikk forbudet de nødvendige 50 ratifikasjonene for å tre i kraft. Det skjedde 22. januar 2021.

 • LO med støtte til FNs atomvåpenforbud

  LO-kongressen vedtok i dag at de støtter FNs atomvåpenforbud. Både Solberg og Støre-regjeringene har tidligere sagt at de ikke vil signere traktaten, som har blitt signert av 86 land siden den ble lagt frem i 2017.

  78 prosent av den norske befolkningen mener Norge bør undertegne FN-traktaten, ifølge en spørreundersøkelse som Respons Analyse har gjennomført for Norsk Folkehjelp.

  Både SV, Rødt, MDG, KrF, Venstre og Senterpartiet har alle sagt at de støtter forbudet. Nå øker altså presset mot Arbeiderpartiet for å gjøre det samme.

 • LO-ledelsen: Ber Norge signere FN-traktaten om atomvåpenforbud

  LO-ledelsen foreslår at Norge skal signere FN-traktaten om forbud mot atomvåpen. Forslaget skal behandles på LO-kongressen i neste uke.

  – Dersom ingen noen gang er villig til å bryte isen og ta det første initiativet, vil vi aldri kunne få verden til å gå i riktig retning, sier Fagforbundet-leder Mette Nord til Aftenposten.

  LO-ledelsens forslag går ut på å «arbeide for at Norge jobber for et internasjonalt forbud mot atomvåpen og avskaffelse av biologiske og kjemiske våpen, og signerer og ratifiserer det internasjonale forbudet mot atomvåpen.»

  Ingen Nato-land eller land med kjernefysiske våpen har villet signere traktaten. Både Ap, Høyre, Frp, Sp, Venstre og KrF stemte imot avtalen da spørsmålet var oppe i Stortinget i 2019. De tre sistnevnte har siden endret syn.

  LO-logo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • FN: Fare for atomkrig

  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i krig er den høyeste siden Andre verdenskrig, ifølge sikkerhetseksperter i FN. En av årsakene er konkurransen mellom USA og Kina og svekkede våpenavtaler. 122 land har signert en traktat for å forby atomvåpen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no