Hopp til innhold
17. mai i Oslo
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Folketall og bosetning

Oppsummert

I 2020 hadde Norge 5,37 millioner innbyggere, og vil ifølge en prognose passere seks millioner innbyggere i år 2040 (SSB). Spredt bosetning har vært et politisk mål i flere årtier, men trenden er at flere flytter fra distriktene og inn til byene.

  • 11 kommuner hadde nedgang

    Elleve av kommunene i Møre og Romsdal har hatt en nedgang i folketallet i tredje kvartal i år. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Stranda og Sunndal har hatt den prosentvis største tilbakegangen blant kommunene i fylket. Volda og Molde har hatt den prosentvis største befolkningsveksten i denne perioden.

  • Flere døde enn fødte i Møre og Romsdal

    I fjor var det første året i moderne tid at vi har flere døde enn fødte i Møre og Romsdal.
    Det var 155 flere døde enn fødte.

    Likevel vokste folketallet med 2517 innbyggere i fjor.
    Økninga skyldes innvandring, hovedsaklig av flyktninger fra Ukraina.
    Det bor 268 365 mennesker i Møre og Romsdal, viser statistikk fra fylkeskommunen.

  • SSB: Folkeveksten fortsetter – flere født og færre døde i andre kvartal

    Folketallet økte med 9700 i 2. kvartal. Lavere dødstall og høyere fødselstall bidrar til høyere fødselsoverskudd enn for samme kvartal i fjor.

    Folketallet i Norge har passert 5.514.000, viser den siste oversikten fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Økningen på 9700 flere personer i 2. kvartal er en kombinasjon av fødselsoverskudd og innvandring.

    Med 13.700 født og 10.300 som døde, var fødselsoverskuddet på 3400. Antallet nyfødte i andre kvartal er 400 flere enn samme kvartal i 2022 og følger økningen i antall kvinner i fruktbar alder.

    – Likevel er fødselsoverskuddet ennå lavt i et historisk perspektiv. Dette er en tendens vi forventer framover òg, mye fordi antall eldre øker, sier Linn Krokedal i SSB.

    Dødeligheten i Norge ble uvanlig lav da pandemien satte sitt preg på samfunnet og økte for første gang på lenge i 2022. Nå er dødeligheten gått ned igjen, noe som tyder på en normalisering.

    I 2. kvartal var det 18.000 innvandringer, hvorav 6000 var ukrainske statsborgere. Til nå har 46.000 ukrainere innvandret til Norge siden begynnelsen av 2022.

    (NTB)

  • Kraftig befolkningsvekst i Gjerdrum

    Gjerdrum var blant landets raskest voksende kommuner i fjor. Befolkningsveksten mellom 1. januar og 31. desember 2022 var 4,2 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Den store oppgangen skjer drøyt to år etter et av norgeshistoriens største leirskred. Ti personer og et ufødt barn mistet livet i tragedien romjulen 2020.

    I 2021 gikk folketallet ned. Det var et unormalt år for kommunen som vanligvis har hatt høy befolkningsvekst.

    – Det er ikke sånn at man bygger moderne boliger på grunn som ikke er grundig undersøkt, og som man er veldig trygg på er klar for å bli utbygd. Så det er veldig trygt å flytte til Gjerdrum, forsikrer ordfører Anders Østensen (Ap).

    Samfunnsgeograf og førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania sier at krisen kommunen sto overfor, kan ha gjort dem mer attraktive.

    – Hvis det skal være en forklaring på at Gjerdrum har mer tilflytning enn andre steder rundt i samme område, må det være at det er i krise at et samfunn viser seg fram fra sin beste side.

    ASK 20210106. Bilde tatt fra helikopter av området der et stort jord- og leirskred ødela flere boliger på Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember.
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Lillestrøm høyere vekst enn Bergen

    Lillestrøm hadde større vekst i fjor enn Norges nest største by, Bergen.

    Det viser tall fra SSB som Ås avis gjengir.

    Lillestrøm hadde 2420 flere innbyggere ved inngangen til året enn på samme tid i fjor.

    Kun Oslo hadde større vekst, med en vekst på 9210 innbyggere. Hovedstaden hadde ved inngangen på året rundt 709.000 innbyggere.

    Det er ytterligere tre romerikskommuner blant de 30 som har fått størst økning i folketall det siste året: Eidsvoll (622), Rælingen (594) og Nittedal (493). I Oslos omland vokser også kommuner som Asker, Nordre Follo og Bærum raskt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no