Hopp til innhold
MACEDONIA-SERBIA-DIPLOMACY
Foto: ROBERT ATANASOVSKI / Afp

Folkemordet i Srebrenica

Oppsummert

Anslagsvis 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble massakrert av serbiske soldater i Srebrenica fra 13. til 17. juli 1995.

  • 30 ofre for folkemordet i Srebrenica gravlegges

    Tusenvis av mennesker har møtt opp for å markere at det er 28 år siden massakren i Srebrenica, og for å gi 30 ofre for folkemordet en verdig begravelse.

    Nesten tre tiår har gått siden massakren i Srebrenica, Europas eneste erklærte folkemord siden holocaust. Og 28 år etter at de ble brutalt drept, skal levningene etter 27 menn og 3 tenåringsgutter omsider finne sitt endelige hvilested på minnelunden utenfor den bosniske byen.

    Minnelunden vokser stadig i omfang. I dag er over 6.600 ofre for massakren gravlagt der. De 30 siste ofrene er blitt identifisert ved hjelp av DNA-analyser. (NTB)

  • Levninger funnet i ny Srebrenica-massegrav

    Det er funnet en ny massegrav med levninger fra ofre i Srebrenica-massakren i Bosnia-Hercegovina i 1995.

    Massegraven er funnet i nærheten av byen Kalinovik sør i landet, ifølge Den internasjonale kommisjonen for savnede personer (ICMP).

    Ifølge Matthew Holliday, som leder ICMPs arbeid på det vestlige Balkan, er massegraven den som er funnet lengst unna Srebrenica, melder NTB/AFP.

    – Den befinner seg kun noen kilometer fra landsbyen Godinjska Bara, nære Trovo, der paramilitære henrettet seks bosnjak-fanger fra Srebrenica i midten av juli 1995, sier han

  • Srebrenica-ofre begravet

    Ytterligere 19 ofre for Srebrenica-massakren på bosniske muslimer er stedt til hvile, 26 år etter folkemordet begått av bosnisk-serbiske styrker, melder NTB.

    De nylig identifiserte levningene ble lagt i graver under en seremoni på minnelunden ved Srebrenica søndag.

  • Solberg: – Må lære av Srebrenica

    Statsminister Erna Solberg minnes de over 8.000 bosnjakene som ble drept i Srebrenica for 25 år siden i en videomelding på Twitter. – Vi må erkjenne fortiden hvis vi skal lege sårene og bygge en framtid basert på sannhet og forsoning, sier Solberg.

    Laster Twitter-innhold
Den serbiske statsministeren Aleksandar Vucic måtte lørdag forlate minneseremonien i Srebrenica etter å ha blitt jaget av en rasende folkemengde.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no