Hopp til innhold

FN-bekymring over pågripelser av demonstranter i Hongkong

FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret for situasjonen i Hongkong, der 23 søndag ble pågrepet for å ha «forstyrret den offentlige roen».

Det var søndag 34 år siden hundrevis av fredelige demonstranter – muligens tusenvis – ble drept da Kina brukte militære styrker til å slå ned protestene i Beijing, og pågripelsene knyttes til markeringer av dette.

Mange av de drepte i 1989 var studenter som sto i spissen for Kinas demokratibevegelse.

FNs høykommissær for menneskerettigheter tvitrer at FN er bekymret over meldinger om pågripelsene, og ber om at alle som er pågrepet for å ha «utøvd sin ytrings- og forsamlingsfrihet», blir løslatt.

Ifølge Hongkong-kringkasteren RTHK har alle de pågrepne blitt løslatt.

I en uttalelse søndag kveld skriver det kinesiske utenriksdepartementet at «dagens Hongkong går fra kaos til stabilitet og velstand langs det rette sporet: ett land, to systemer».

Videre heter det at «eksterne krefter», blant dem USA, bør stanse «fåfengt politisk manipulasjon» av Hongkong for å demme opp for Kina.

Ytringsfriheten og muligheten til å demonstrere er blitt kraftig innskrenket i Hongkong de siste årene. I flere tiår møtte titusenvis av mennesker opp til den årlige lystenningen i Victoria Park i sentrum av byen for å minnes Tiananmen-massakren, men dette har vært forbudt siden 2020.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no