Trump og Haley
Foto: Craig Ruttle / AP

FN

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Kjempar om plass i FNs tryggingsråd

  Noreg vil intensivere kampanjen for å bli medlem av Tryggingsrådet i FN for åra 2021-2022. Det seier utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som slår fast at Noreg møter sterk mostand frå Canada og Irland. Valet skjer i juni 2020.

 • Får støtte i FN-kandidatur

  Ungarn støtter Norge i kampen om en plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021 til 2022. Det sa landets utenriksminister etter samtalene han hadde i Budapest med utenriksminister Ine Eriksen Søreide forrige fredag, melder ABC Nyheter.

 • Har funnet Solheims FN-erstatter

  FNs generalsekretær António Guterres har utpekt den danske økonomen Inger Andersen er utpekt til å etterfølge Erik Solheim som sjef for FNs miljøprogram (UNEP). Utnevnelsen må godkjennes av FNs hovedforsamling, melder nyhetsbyrået AFP.

 • Geir Pedersen kan bli FN-utsending

  Generalsekretær i FN, Antonio Guterres, har informert Sikkerhetsrådet om at han vil ha norske Geir Pedersen som sin nye spesialutsending i Syria. Pedersen er for tiden norsk ambassadør til Kina og har tidligere vært Norges ambassadør i FN.

 • Kritikk mot FNs menneskerettsråd

  Bahrain, Kamerun og Filippinene er blant landa som er valt inn i FNs menneskerettsråd. Det har ført til krass kritikk frå menneskerettsorganisasjonar. Fleire av dei nye medlemslanda i rådet er sjølv skulda for grove brot på menneskerettane.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no