USAs President Donald Trump og daværende FN-ambassadør Nikki Haley.
Foto: Craig Ruttle / AP

FN

Oppsummert

FN ble opprettet like etter andre verdenskrig, i hovedsak for å unngå lignende krigssituasjoner i framtiden. Hovedkontoret ligger i New York i USA, og organisasjonen har 193 medlemsland.

 • Ber om koordinerte, globale tiltak

  FNs generalsektretær Antonio Guterres advarte torsdag mot at vi står overfor en nært sikker global økonomisk resesjon på grunn av koronaepidemien. Guterres sa også at dagens nasjonale tiltak ikke var nok, og at man trenger globale koordinerte tiltak.

 • Vil redusere klimautslepp i FN

  Nær 2.000 tilsette i FN ber generalsekretæren om å gjere meir for å redusere klimaavtrykket til organisasjonen, skriv Reuters. FN-systemet har kring 40.000 tilsette. Tilsaman er klimautsleppa til organisasjonen som i eit lite land.

 • Vil ha plass i FN sitt tryggingsråd

  Noreg har brukt 23 millionar kroner og mykje diplomatisk innsats for å forsøke å sikre seg eit sete i FN sitt tryggingsråd. Rådet har totalt 15 plassar, og sist gong Noreg hadde ein plass rundt bordet var i 2001-2002.

 • Kjempar om plass i FNs tryggingsråd

  Noreg vil intensivere kampanjen for å bli medlem av Tryggingsrådet i FN for åra 2021-2022. Det seier utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som slår fast at Noreg møter sterk mostand frå Canada og Irland. Valet skjer i juni 2020.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no