Hopp til innhold
Flyktningar i hamna på Arguineguin
Foto: Borja Suarez / Reuters/NTB

Flyktninger i verden

Oppsummert

Over 80 millioner mennesker er på flukt i verden, ifølge FN. Det er mer enn en dobling på 20 år.

  • Rekordmange kryssa Den engelske kanal

    Nesten 5000 menneske har kryssa Den engelske kanal i små båtar til no i år, ifølge tal frå den britiske regjeringa, melder The Guardian. Det er rekordmange for perioden. Den førre rekorden er frå 2022, då over 4500 personar kryssa kanalen i første kvartal.

    Regjeringa har sagt at dei har som mål å stoppe båttrafikken, og at dei ønsker å sende dei som kjem til Rwanda. Men dette er ein politikk som har møtt motstand i Storbritannia.

  • Redd Barna: Flere barn på flukt enn noensinne

    Flere enn 10 millioner barn ble tvunget på flukt i fjor, ifølge Redd Barna. Dermed er over 50 millioner barn på flukt i verden, det høyeste antallet noensinne. Barn utgjør 40 prosent av verdens fordrevne.

    Ifølge Redd Barna er situasjonen spesielt kritisk i Sudan og Somalia, der henholdsvis i underkant av 4,2 millioner og 2,4 millioner barn ble tvunget på flukt i fjor. (NTB)

  • Båt med 40 migranter meldes savnet i Middelhavet

    En båt med rundt 40 migranter om bord er savnet i Middelhavet etter å ha reist fra Libya forrige uke, ifølge den italienske kystvakten.

    Trebåten ble sist sett fredag utenfor Malta av et fly tilhørende EUs grensebyrå Frontex. Skip og fly fra kystvakta har sammen med handelsskip som har vært i området, vært involvert i letingen etter båten.

    Hjelpeorganisasjoner anslår at mellom 35 og 46 mennesker var i båten.

    (NTB)

  • USA gir 1,2 milliarder for å hjelpe rohingyaer

    USA gir nærmere 1,2 milliarder norske kroner i nødhjelp til for å hjelpe rohingya-flyktninger i Myanmar, Bangladesh og områdene rundt.

    Det opplyste USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag, ifølge Reuters.

    Rohingyaene er i hovedsak muslimer og blir ansett som ulovlige innvandrere av myndighetene i Myanmar.

    FN har slått fast at de militære myndighetene i Myanmar driver etnisk rensing mot rohingyaene.

  • Etiopia vil granske melding om saudiarabisk massedrap på migranter

    Etiopia lover å innlede en gransking av meldingen om at saudiarabiske vakter har drept hundrevis av etiopiske migranter på grensen til Jemen.

    Ifølge utenriksdepartementet i Addis Abeba skal granskingen skje i samarbeid med Saudi-Arabia.

    – Etiopias regjering vil omgående granske hendelsen sammen med saudiske myndigheter, skriver departementet på X, tidligere Twitter.

    Mandag publiserte Human Rights Watch en rapport der saudiarabiske grensevakter anklages for å ha drept «minst hundrevis» av etiopiske migranter og asylsøkere idet de har forsøkt å krysse grensen mellom Jemen og Saudi-Arabia.

    Drapene skal ha skjedd i løpet en periode på 15 måneder.

    Rapporten er basert på flere titall intervjuer med overlevende, hundrevis av videoer og fotografier samt satellittbilder.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no