Serbia og Bosnia er hardt rammet av flom
Foto: ALEXA STANKOVIC / Afp

Flom på Balkan

Oppsummert

Rundt 50 mennesker har mistet livet i de verste oversvømmelsene som har rammet Bosnia og Serbia på 120 år. Opprydningsarbeidene etter flommen kommer til å koste over 20 milliarder kroner.

 • Ber om hjelp etter flomkatastrofe

  FN anslår at det vil koste over 1,2 milliarder kroner det neste halvåret for å rette opp flomskadene i Bosnia. FNs utviklingsprogram (UNDP) påpeker at landet har akutt behov for blant annet mat, drikkevann, helsetjenester, husly, landbruksutstyr og medisiner.

 • IMF vil doble støtten til Bosnia

  Det internasjonale pengefondet (IMF) sier det er klar til å doble lånet til Bosnia etter katastrofeflommen på Balkan tidligere i mai. IMF er klare til å låne Bosnia 190 millioner euro, eller 1,5 milliarder norske kroner, melder Reuters.

 • Opprydning for 20 milliarder

  Oppryddingsarbeidet etter flaumen på Balkan kjem til å kosta over 20 milliardar kroner. Det viser tal frå den europeiske utviklingsbanken.
  Straumbrot, ureint drikkevatn og auka smittefare er nokre av problema etter flaumen.

 • 57 døde i Balkan-flom

  57 mennesker er så langt bekreftet omkommet i flommen på Balkan. Mange byer og landsbyer er ødelagt, og et stort opprydningsarbeid venter.

  Flom i Maljurevac, nær Pozarevac
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp
 • Flomofre vender hjem

  Vannstanden synker på Balkan og enkelte av flomofrene får nå reise hjem. De hjemreiste møtes av store ødeleggelser. – Mange har ikke noe hjem å vende tilbake til, sier en politiker til AFP.

Mennesker vender hjem til knuste hjem etter flommen.
Hus kollapset i Bosnia-Hercegovina som følge av flommen i området. Foto: Storyful/Facebook/Semir Dudic
Mange bosniere i Norge har engasjert seg og vil hjelpe flomofrene på Balkan. Fredag kjører den første lastebilen med gaver til de hardest rammede områdene. Utenlandssjef i Røde Kors, Tørris Jæger sier det er omfanget av flommen som er den største utfordringen
i flere dager har det vært vært arbeidet med å bygge diker rett utenfor Beograd.
Innbyggere i Doboj i Bosnia har startet opprydding etter flommen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no