Hopp til innhold

Flertall på Stortinget for at internasjonale studenter skal betale skolepenger

Kun Rødt, Venstre og Miljøpartiet de grønne sier nei til en lovendring som gjør det mulig for regjeringen å kreve studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits.

– Dette er en sorgens dag for solidariteten, sier Rødts Hege Bae Nyholt, som er leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Komiteen har tirsdag levert sin innstilling i den såkalte skolepenge-saken. Et flertall i komiteen støtter forslaget fra regjeringen om å endre universitets- og høyskoleloven slik at det kan innføres studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits, forteller Nyholt.

MDG stemte også mot forslaget, opplyser kommunikasjonssjef Nils Mørk til NRK.

– Vi har vært tydelige hele tiden på at dette er svært ulurt, usolidarisk og en uthuling av gratisprinsippet. Det stenger døren for ganske mange studenter som både er med og utvikler sårt trengt kompetanse i Norge, og som tar med viktig kompetanse tilbake til eget land, sier Nyholt.

Regjeringen møtte mye motstand etter at de i fjor høst foreslo å innføre studieavgift for denne gruppen studenter. Gjennom budsjettavtalen med SV fikk regjeringen flertall for forslaget, til tross for at SV er imot innføringen.

Det må imidlertid også til en endring i universitets- og høyskoleloven. Utdanningskomiteen på Stortinget skulle etter planen behandle forslaget til lovendring i mai, men fikk utsatt fristen til 6. juni.

– Gratisprinsippet er med dette gravlagt, det er en sorgens dag for studenter og for like muligheter, sier Maika Marie Godal Dam, leder av Norsk studentorganisasjon, til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no