Hopp til innhold

Flertall i Senatet godkjente historisk klima- og helseplan

Et flertall i Senatet godkjente Joe Bidens store klima- og helseplan søndag, en plan med ambisiøse mål for å redusere karbonutslipp, melder Reuters.

Målet med pakken «Inflation Reduction Act» er, som navnet tilsier, å få ned inflasjonen i USA. Den tar for seg alt fra priser på medisiner, til skatt på bedrifter og den inneholder også 369 milliarder dollar til en rekke store klimatiltak.

Lovforslaget ble vedtatt med 51 stemmer for, og 50 mot. Det var til slutt visepresident Kamala Harris som avla den avgjørende stemmen.

Flertallets leder i senatet, Chuck Schumer, har sagt at lovforslaget inneholder «den modigste ren-energi-pakken i amerikansk historie» til å motkjempe klimaendringer, i tillegg til å kutte kostnadene for energi og et utvalg medisiner.

I Representantenes hus neste uke forventes det at den blir vedtatt i en endelig avstemning, før den blir underskrevet av Biden.

Avtalen kan bli den største klimapakka i USAs historie. Til sammen kan dette kutte utslippene i USA med 40 prosent innen 2030, ifølge demokratene. Flere analytikere stiller seg nå bak dette anslaget, etter å ha gått gjennom lovforslaget, skriver The Atlantic.

– Representantenes hus bør godkjenne lovforslaget så fort som mulig og jeg ser fram til å skrive den inn i loven, sier president Joe Biden i en uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no