Flere innleggelser – færre smittet

Forrige uke gikk antall meldte smittetilfeller ned etter en økning gjennom de foregående syv ukene. Det er foreløpig meldt 8.518 tilfeller av covid-19 i uke 36, som utgjør 16 prosent nedgang fra uke 35, skriver FHI i sin ukerapport.

Det kan se ut som om vi er over toppen i den fjerde bølgen, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NRK.

– Vi ser at vi har hatt en nedgang denne uken. Og akkurat nå er R-tallet på 0,9. Det betyr at det går nedover med antall smittede, og det kan se ut som om vi er over en topp. Men vi kommer til å følge utviklingen nøye.

Antall nye innleggelser i sykehus økte, men FHI skriver at forekomsten fortsatt er på et lavt nivå sammenlignet med tidligere perioder med mye smittespredning. Majoriteten av nye innleggelser er fremdeles blant uvaksinerte.

Det er foreløpig meldt om 13 dødsfall i uke 36, etter en periode på fire måneder med sju eller færre dødsfall per uke. Gjennomsnittsalderen på de døde var 87 år.

Deltavarianten er nå helt dominerende i Norge. Andelen bekreftede tilfeller med deltavarianten økte fra 1 prosent i uke 18 til ca. 100 prosent i uke 36, skriver FHI i rapporten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no